Opplysninger til Dagbladet:

Støre stokker mot deadline

Det skal fortsatt være stor usikkerhet knyttet til enkeltplasser i regjeringen. Regjeringskabalen er krevende å legge for Jonas Gahr Støre, erfarer Dagbladet. Påstander om at kabalen er ferdig, avvises kategorisk.

GOD STEMNING: Det var god stemning under sonderingssamtalene mellom Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken ved Hurdalsjøen. Video: NTB Vis mer
Publisert

Torsdag går Jonas Gahr Støre ut på Slottsplassen som landets nye statsminister.

Med seg har han ytterligere ti statsråder fra Arbeiderpartiet og åtte fra Senterpartiet, slik Dagbladet kunne avsløre i dag. Den nye statsministeren sløyfer posten som distrikts- og digitaliseringsminister, som i dag bekles av Linda Helleland (H).

Men hvem som skal utgjøre Støres lag - og hvilke roller de skal bekle - er fortsatt usikkert. Det blir Dagbladet fortalt fra kilder tett på prosessen.

Flere medier har presentert saker hvor anonyme kilder og bakgrunnsinformasjon avslører store deler av statsrådskabalen. Men dette skal være prematurt, ifølge Dagbladets opplysninger.

- Gjenstår arbeid

Støre sier det er klart hvem som skal inn i regjering, men alle er ikke informert, og flere rokeringer er mulig.

- Kabalen er klar, men det gjenstår arbeid med å gjennomføre den.

- Det er å kontakte folk og alt skal henge sammen. Vi har et par dager på oss, sier han til TV 2.

Endringer i vente

Støre sa til Dagbladet mandag at han ennå ikke er i mål, men at han allerede har fått flere «ja» til å gå inn i regjering.

- Det gjenstår en del. Men jeg har begynt å ringe, og de jeg har ringt har sagt ja, sier Støre.

Men Dagbladets kilder forteller at det fortsatt kan skje rokeringer de siste to døgnene før regjeringen presenteres og at Støre ikke er i mål.

Hodepine

En av Støres hodepiner er finansministerposten. Flere medier meldte i helga at Senterpartiet ønsket seg Sigbjørn Gjelsvik i den posten og dermed beholde Marit Arnstad som parlamentarisk leder på Stortinget.

IKKE FERDIG: Jonas Gahr Støre legger regjeringskabal. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IKKE FERDIG: Jonas Gahr Støre legger regjeringskabal. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Arnstad nyter stor respekt på tvers av det politiske miljøet og er en fryktet forhandler - blant sine motstandere.

Men VG meldte i går at Støre hadde satt foten ned for Gjelsvik som finansminister og utfordret Senterpartiet til å ha en fra partiledelsen i departementet som styrer pengene.

Dagbladet fikk i går bekreftet at Gjelsvik ikke blir finansminister, men at det er avklart at Sp skal ha denne posten.

NRK skrev i går kveld at kilder i Sp pekte på at Vedum selv blir finansminister.

Kjedereaksjon?

Dette kan starte en kjedereaksjon mellom departementene. Vedum har vært innstilt på å ta Kommunaldepartementet, men kan bli «tvunget» av Støre til å ta ansvar for finanspolitikken.

Marit Arnstad skal være en annen aktuell kandidat som finansminister, selv om Senterpartiet i utgangspunktet altså vil ha henne på Stortinget. Ifølge Dagbladets opplysninger er Arnstad et «sentralt nok» navn i til at Arbeiderpartiet kan akseptere henne.

Sikre kort

Selv om Arnstad formelt ikke sitter i partiledelsen har hun i tospann med Vedum styrt Senterpartiet de siste to stortingsperiodene. Hun har vært sammenhengende parlamentarisk leder siden Vedum ble partileder i 2014. Det er uvanlig at en partileder i opposisjon ikke samtidig er parlamentarisk leder.

Det som er sikkert, er at begge nestlederne i Ap skal inn i regjering. Bjørnar Skjæran blir ny næringsminister, eller ny fiskeriminister. Hadia Tajik kan bekle flere roller, men er oftest nevnt som ny arbeids- og sosialminister.

Flere hensyn

Partisekretær Kjersti Stenseng bekreftet i går overfor Dagbladet at hun ønsker å bli værende på partikontoret.

Dagbladet blir også fortalt at det som ellers er «sikre navn» for spesifikke statsrådsposter foreløpig ikke er 100 prosent spikret. Det har i lang tid vært ventet at Ingvild Kjerkol tar helseministerposten, men det er også faktorer som må hensynstas i kabalen.

Det går blant annet på områder der Arbeiderpartiet har «dobbeltdekning» av sterke navn og profilområder der de kanskje må sette inn en tungvekter som har profilert seg på et annet område.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer