FIRE STATSRÅDER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde med seg statsrådskollegene Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), Lisbeth Berg-Hansen (Ap) og Tora Aasland (SV) for å presentere den nye stortingsmeldinga om nordområdene. Statsrådene lover mer satsning. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet
FIRE STATSRÅDER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde med seg statsrådskollegene Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), Lisbeth Berg-Hansen (Ap) og Tora Aasland (SV) for å presentere den nye stortingsmeldinga om nordområdene. Statsrådene lover mer satsning. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/DagbladetVis mer

Støre stolt over «fiks ferdig» Norge etter at han fikset delelinja

Fire statsråder presenterte nordområdemelding i Bodø - byen som i neste uke vrakes av forsvarssjefen som ny kampflybase.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BODØ (Dagbladet): Hele fire statsråder troppet opp på Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland i Bodø for å presentere den 132 sider lange stortingsmeldingen om nordområdesatsningen til regjeringen.

Det store statsrådoppmøtet skyldes etter det Dagbladet kjenner til blant annet at Bodø vrakes som kampflybase for de nye F35-jagerflyene i forsvarssjef Harald Sundes fagmilitære råd, som han overleverer til forsvarsminister Espen Barth Eide i neste uke. Alt tilsier at regjeringen vil gå for Sundes råd, og det skal meget gode grunner til for at regjeringen kan gå i mot forsvarssjefen på dette.

- Kampfly skal ivareta norsk suverenitet Men utenriksminister Jonas Gahr Støre er klar på at det skal være en kampflyberedskap også i nordområdene, og mener en framskutt flybase i Nord-Norge kan være aktuelt:

- Vi skal ha kampfly for ivareta norsk suverenitet. Forsvarssjefen skal gi sitt fagmilitære råd til spørsmålet om base for de nye jagerflyene. Deretter vil det vurderes politisk. Denne prosessen skal være bred før regjeringen konkluderer. Jeg vil ikke ta noe standpunkt før jeg har sett det fagmilitære rådet, sier Gahr Støre til Dagbladet.

Nordområdepolitikken er nedfelt i Soria Moria-erklæringene som regjeringens viktigste strategiske satsningsområde i utenrikspolitikken, men har nordpå fått kritikk for at nordområdepolitikken er for lite konkret og bare er ord.

- Det er noen som sier at det er mye ord i nordområdesatsingen. Det er jeg stolt av. For i begynnelsen var det ordet. Men det er umulig å gå fra tanke til handling uten å gå via ord, sa Støre da han ledet an i presentasjonen av Nordområdemeldinga.

Stolt over nordområdesatsingen Gahr Støre sier til Dagbladet at han er stolt av det regjeringen har fått til siden han la fram nordområdestrategien for seks år siden, og viser blant annet til etableringen av Universitetet i Nordland, stor leteaktivitet på sokkelen, over 200 000 grenseovergager fra Russland og den historiske delelinja mellom Norge og Russland.

- Det finnes ikke stiplede linjer på kartet, noe som har gjort rettsavdelingen i Utenriksdepartementet glade, og vi har avklart utstrekningen av kontinentalsokkelen. Det moderne Norge er nå fiks ferdig. Derfor kan vi ta politikken på land, sa Støre fra talerstolen.

FORNØYD: Gahr Støre sier til Dagbladet at han er stolt av det regjeringen har fått til siden han la fram nordområdestrategien for seks år siden. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet
FORNØYD: Gahr Støre sier til Dagbladet at han er stolt av det regjeringen har fått til siden han la fram nordområdestrategien for seks år siden. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet Vis mer

- Jeg er stolt over å være statsråd når jeg får legge fram en slik stortingsmelding. Vi har høye ambisjoner om å satse mer. Dette er beviset på at handlinger følger ord, men vi skal fortsette med denne viktige satsningen, sier Gahr Støre til Dagbladet.

Verdiskaping og sysselsetting I stortingsmeldingen om nordområdene trekker regjeringen fram fire dimensjoner for satsningen:
• Stabilitet og forutsigbarhet.
• En bærekraftig ressursforvaltning
• Internasjonalt samarbeid
• Satsing på verdiskaping og sysselsetting

- Den siste dimensjonen skiller nordområdesatsingen fra andre politikkområder, mener Gahr Støre, som viser til lovende perspektiver for mineralutvinning og ny verdiskapning i nord.

Gahr Støre presenterte stortingsmeldingen sammen med samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) og forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV).