Meningsmåling:

Støre stuper

Jonas Gahr Støres vanskelige start som statsminister fortsetter. Arbeiderpartiet taper oppslutning i Dagbladets ferske meningsmåling - og det rødgrønne flertallet er syltynt.

MØRKT: Jonas Gahr Støre starter statsministergjerningen med tilbakegang i Dagbladets ferske meningsmåling. Det kommer midt oppi vanskelige saker, tøffe forhandlinger og hard kritikk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MØRKT: Jonas Gahr Støre starter statsministergjerningen med tilbakegang i Dagbladets ferske meningsmåling. Det kommer midt oppi vanskelige saker, tøffe forhandlinger og hard kritikk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Jonas Gahr Støre har fått en røff start på statsministergjerningen. Politisk skandale rundt Arbeiderpartiets stortingspresident, knallharde forhandlinger om statsbudsjettet med SV, og hard kritikk for regjeringens coronahåndtering.

Nå speiler Støres mørke høst seg i meningsmålingene. Mens nyslåtte statsministere ofte opplever framgang i starten av sin regjeringstid, faller Støre og Ap tilbake 2,3 prosent sammenliknet med det skuffende valgresultatet.

Stjeler oppmerksomhet

Samtidig viser undersøkelsen at bare 21 prosent av velgerne mener Støre egner seg best som statsminister, mot 27 prosent for Erna Solberg.

Statsministeren tror de mange vanskelige sakene har skygget for regjeringens innsats i det siste.

- Jeg tror disse målingen er et uttrykk for at det har vært flere saker som tar oppmerksomheten bort fra det regjeringen jobber med, nemlig å gjøre hverdagen bedre for vanlige folk, fordele mer rettferdig og å få fortgang på den omstillingen vi som samfunn må få til sammen, sier Støre til Dagbladet.

Han sier de nå er klare til å brette opp ermene.

- Det er en tydelig beskjed, og den tar både jeg som statsminister og Arbeiderpartiet til oss, sier Støre.

STILLES TIL VEGGS: Overlege ved Ahus, Ole Kristian Fossum, stiller statsminister Jonas Gahr Støre til veggs med bønn om nasjonale tiltak. Video: Edward Stenlund Vis mer

Også Trygve Slagsvold Vedum og Sp får det tøft på den nye målingen utført av Ipsos. Fra å ha flydd høyt over 20-tallet på Dagbladets målinger sist vinter, er Vedum og co. nå innhentet av virkeligheten med en oppslutning på 13,4 prosent - omtrent helt likt som i valgresultatet, men ned 1,6 prosentpoeng siden Ipsos partibarometer i oktober.

Parlamentarisk nestleder Geir Pollestad svarer på vegne av Vedum. Han sier seg godt fornøyd med resultatet.

- Dette er en god måling som viser at Senterpartiet har stabilisert seg på et nivå som ved høstens valg ga oss nesten en tredobling av stortingsgruppa siden 2013, sier Pollestad til Dagbladet.

Syltynt flertall

Nedgangen for Ap og Sp betyr at det rødgrønne flertallet fra valget henger i en tynn tråd. Med dette resultatet hadde Ap, Sp og SV fått 86 representanter på Stortinget, bare én mer enn de 85 som kreves for flertall.

SVs valg om å bli stående utenfor regjeringen har tydeligvis ikke kostet dem støtte i folket. Audun Lysbakkens parti får et strålende resultat med 9,3 prosents oppslutning fra velgerne. Det ville gitt ytterligere tre representanter på Stortinget.

- Dette er en av flere hyggelige målinger for oss, som det er bra å ha med inn i sluttspurten av budsjettforhandlingene, sier Lysbakken til Dagbladet.

Også resten av venstresiden trives i opposisjon. Rødt holder på den gode formen fra valgdagen og innkasserer et resultat på 5,4 prosent. Stortingsgruppen ville vokst med én representant med et slikt resultat.

Samlet sett gjør altså venstresiden det sterkt, og flertallet bak Støre-regjeringen er solid. MDG karrer seg i målingen over sperregrensen og ville dermed sikret hele 7 representanter på Stortinget.

Jubel for Erna

Høyre og Erna Solberg innkasserer et godt resultat i målingen. Solberg endte valgnatta på et skuffende fasit på like over 20 prosent. De er ennå et stykke unna Erna Solbergs klare mål fra valgkampen om 25 prosents støtte fra velgerne.

Men med en oppslutning på 22,3 prosent ville Høyre sikret seg ytterlige to stortingspolitikere. Og med en avstand på bare 1,7 prosentpoeng opp til Ap puster nå eksstatsministeren sin etterfølger i nakken.

Høyre-leder Erna Solberg gleder seg over tallene.

- Jeg er veldig glad for hver eneste velger som vil stemme Høyre, og vi har plass til mange flere, sier Solberg til Dagbladet.

- Norge står overfor store utfordringer nå: Vi trenger trygg ledelse ut av coronaen. Vi trenger å få ned utslipp for å unngå at mennesker trues av et mer farlig klima. Og vi trenger å løfte de som står utenfor arbeidslivet og hjelpe de som har minst.

Krise for KrF

KrF gikk nylig inn i en ny tid etter å ha valgt Olaug Bollestad til partileder. Det kom etter en tøff tid der Kjell Ingolf Ropstad ble felt av den såkalte «gutteromssaken», og partiet røk under sperregrensen for første gang i historien.

På Dagbladets partibarometer mister de ytterligere to stortingsrepresentanter, og med dette resultatet ville det bare vært én ensom KrF-er på Løvebakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer