Støre svarte på kritikken

Utenriksminister vil ta med seg lærdom fra Tschudi-saken.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre snakket om sin rolle i Tschudi-saken i Stortinget i dag. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
Utenriksminister Jonas Gahr Støre snakket om sin rolle i Tschudi-saken i Stortinget i dag. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag debatteres Kontroll- og konstitusjonskomitéens innstilling i Tschudi-saken, som ble lagt frem forrige uke.

Innstillingen er svært splittet, med regjeringspartiene som ønsker en fullstendig frifinnelse av utenriksminister Jonas Gahr Støre på den ene siden, og opposisjonspartiene som retter kraftig kritikk mot Støre på den andre.

Feilaktig fremstilling
Utenriksminister Jonas Gahr Støre gikk selv på talerstolen under debatten, som du kan følge direkte her.

Han startet med å takke komiteen.

- Jeg har selv bedt om at denne saken skal bli behandlet i Stortinget, og vil takke arbeidet komiteen har lagt i denne saken, sa han, før han ønsket å belyse noen punkter som er blitt tatt opp.

- Det ble av komitelederen sagt at dette handler om en søkning om penger til et initiativ av Tschudi Shipping Comapny. Dette mener jeg er en feilaktig fremstilling av saken, sa utenriksministeren i sitt innlegg.

Også Martin Kolberg mente at dette ikke var riktig fremstilling.

- Det er en bredere sammenheng, og bak dette prosjektet er det mange som kan si de har tatt initiativet, sier Støre.

Han hevder at det er summen av disse initiativene som gjør prosjektet spesielt, og at det ikke ville sett dagens lys uten flere initiativtakere.

Kvalitetsikring
Støre understreker at søknaden kom fra Rederiforbundet, og at pengene ikke ble bevilget til Tschudi Shipping Company eller til Tschudi selv.

- Pengene er gitt til et prosjekt der Tschudi også har bidratt med penger. Det at søknaden kom fra Rederiforbundet ble sett på som en kvalitetssikring, sier Støre.

- Ville Rederiforbundet søkt uten Tschudi? Ja, det er mulig. Ville Tschudi søkt uten Rederiforbundet? Nei, det er ganske usannsynlig, sier Støre.

Han mener derfor det ikke medfører riktighet at Rederiforbundet kun formidlet søknaden.

Støre sier videre at han aldri har lagt skjul på at Felix Tschudi er en venn.

- Det er et vennskap jeg setter pris på, og har aldri hatt noen grunn til å skjule det. Jeg har siden 2005 vært oppmerksom på dette vennskapet grunnet Tschudis rolle i nordområdene og min rolle som utenriksminister, sier han.

Han kom allikvel frem til at dette vennskapet ikke førte til egen inhabilitet i 2008.

Tar med seg lærdom
- Hadde jeg visst hva som kom i perioden fra mars frem til i dag, ville jeg ikke ha tvilt på å gå til lovavdelingen. Jeg har gjennom denne saken forsøkt etter beste evne å beskrive at jeg ikke hadde denne tvilen i 2008, sier Støre.

- Jeg ønsker at det skal være tillit til mine beslutninger, og kommer til å ta med meg lærdommene som er gitt i denne saken. Vi har også gjort endringer i Utenriksdepartementet for å bedre kvalitetssikringen av pengebevilgninger, sier Støre.