Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Store tap - seigt forsvar

De to siste dagene har avslørt klare svakheter ved den amerikanske og britiske slagplanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To dager med relativt store tap, ganske seigt irakisk forsvar og til og med irakiske motangrep har avslørt klare svakheter ved den amerikanske og britiske slagplanen.

SÅ LANGT kan det virke som om koalisjonen fører to ulike felttog. Det første er en strategisk luftkampanje der store mengder presisjonsvåpen fyres av mot hele Iraks ledelsesapparat. Mesteparten av kampflyene ser ut til å være øremerket for denne kampanjen.

Den synes å gå mer eller mindre etter planen.

Men den irakiske stridsledelsen har nok forventet nettopp denne typen angrep og planlagt for det. Det er lite som tyder på at den har mistet evnen til å kommunisere med styrkene.

DET ANDRE FELTTOGET føres av hærstyrker og marineinfanteri i det sørlige Irak. De har møtt hardere motstand enn forventet og har hatt tap i flere trefninger. Ved An-Nasiriyah kjørte US Marines rett inn i irakiske enheter, bl.a. med artilleri, som man skulle ha forventet ville ha blitt funnet og slått ut av balanse av kampfly før bakkestyrkene nådde fram til dem.

I flere av trefningene som har blitt rapportert i media, har det gått relativt lang tid før bakkestyrkene har fått støtte fra lufta. Det virker også som om bakkestyrkene får mangelfull informasjon.

DET ER HELT VESENTLIG for effektiv stridsledelse å hente inn informasjon, vurdere denne og reagere på den veldig raskt. Siden amerikanerne legger så stor vekt på tempo, presisjon og på nøyaktig utvelgelse av mål som skal bombes, må man anta at apparatet for overvåking, etterretning, rekognosering og utvelgelse av mål for angrep er tungt belastet. Kanskje er det overbelastet.

Det er i så fall alvorlig i et militærapparat som til de grader har prioritert konsepter som battlespace awareness og information dominance, det at hver enhet skal ha full oversikt over slagmarken og mer slik kunnskap enn fienden. Alt i alt synes det som om bakkestyrkene verken får den luftstøtten eller den informasjonen de har bruk for.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media