Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Store tap i sjimpansekrig

Tømmerhugst har trolig utløst en krig mellom sjimpansene i det skogrike afrikanske landet Gabon. Mer enn en tredel av landets 50.000 sjimpanser er blitt drept, skriver månedsmagasinet Natur og Vitenskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske biologen Lee White har observert krigen og frykter at sjimpansebestanden i landet kan komme ned i 10.000 individer. Krigen er utløst av maskinell skoghugst i naturparken Reserve de la Lope. De bråkede maskinene rykker fram over en fem til åtte kilometer bred front, og de ukjente lydene skremmer sjimpansene slik at de flykter fra territoriet sitt og over i andre sjimpanseflokkers territorium.

Dermed oppstår slåsskamper når hannene fra det invaderte området angriper de uvelkomne gjestene. Taperne må søke lykken på nytt land, og nye kamper oppstår. Undersøkelser i naturparken har vist at antall individer i de enkelte sjimpanseflokkene faller med opp til 80 prosent på grunn av krigen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!