Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeiderpartiet

Støre tar avstand fra Amundsen-kritikk

- Feilaktig kritikk om manglende åpenhet om varsler, sier Jonas Gahr Støre.

SAMLING: Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng fikk bred støtte i landsstyret for håndteringen av Giske-saken. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
SAMLING: Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng fikk bred støtte i landsstyret for håndteringen av Giske-saken. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Hans Kristian Amundsen sa i går opp jobben som sekretariatsleder for Aps stortingsgruppe. Han oppga en fastlåst konflikt med partisekretær Kjersti Stenseng som hovedårsak.

Manglende åpenhet

Han kom også med kritikk av partiledelsen for manglende åpenhet om varslersakene, og mener Ap taper på det.

- Se bare på norsk idrett. Drevet fra skanse til skanse har ledelsen i den flotte bevegelsen tapt tillit som åpenbart har skadet idrettens renommé.

Dette kan vi lære av. Åpenhet biter ikke. Tvert imot: åpenhet bygger lojalitet og gjør organisasjonen trygg og sterk» skrev Amundsen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre svarer kontant på kritikken fra sin ex-medarbeider.

- Den kritikken han kommer med, er feilaktig. Vi har vært åpne, men vi kommer ikke til å si fra annenhver dag om det har kommet inn nye varsler.

Vi har behandlet varsler også før Metoo-kampanjen, og det vi har erfart, er at det er viktig å vise diskresjon. Så den kritikken han kommer med, er ikke berettiget, sier Støre til Dagbladet.

- Viser storsinn

- Er du overrasket over at en som var din nære medarbeider fram til i går kan komme med en slik kritikk?

GIKK: Hans Kristian Amundsen sa opp jobben som leder av sekretariatet i stortingsgruppa i går. Han kom samtidig med kritikk av håndteringen av varslersakene. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
GIKK: Hans Kristian Amundsen sa opp jobben som leder av sekretariatet i stortingsgruppa i går. Han kom samtidig med kritikk av håndteringen av varslersakene. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Nei, vi må tåle at det er meningsforskjeller rundt disse temaene. Amundsen har skrevet en ytring om disse temaene idet han slutter. Det får vi ha et storsinnet forhold til.

- Han har nå sluttet i Aps stortingsgruppe, og vi ønsker han lykke til videre, sier Støre.

- Det viktigste er at varslersaker skal behandles konfidensielt, og at varslerne skal beskyttes mot ekstrabelastningen ved å bli eksponert. Det har vært vårt hovedfokus, sier Kjersti Stenseng.

Hun og Støre møtte pressen etter landsstyremøtets første dag. Landsstyremøtet er innkalt ekstraordinært for å avslutte Giske-saken, og for å stake ut kursen framover.

Begge forteller om stor støtte til håndteringen av varselsakene.

- Jeg opplever at vi har fått bred støtte til håndteringen av Giske-saken, Det har vært en veldig god, åpen og ærlig diskusjon. Det har vært oppløftende. Det handler om å trekke sammen, komme i gang med vanlig politisk arbeid. Det er viktig at regjeringen får opposisjon fra Ap, sier Støre.

- Det har vært en åpen og ærlig diskusjon. Mange har uttrykt frustrasjon over en vanskelig tid. Det har vært tydelige og ærlige tilbakemeldinger. Det er et samlet parti som nå vil folk komme i gang med politikk, sier Stenseng.

Ute av sentralstyret

Det kom ingen innsigelser på at Giske nå har mistet sin plass i sentralstyret.

- Vi har formulert det slik at det ikke er naturlig at han møter i resten av perioden, sier Støre.

Etter det Dagbladet erfarer, kom det opp kritikk av nestleder Hadia Tajiks involvering i behandlingen av varslersaker.

På spørsmål om dette, drar Støre på det, og svarer:

- Det var en referanse til Facebook-innlegget hennes. Men gjennomgangstonen er at det er denne ledelsen som skal stå sammen og være en ledelse for hele landet, fra nord til sør, fram til 2019, sier Støre.

Stenseng ble spurt om hun vil ta gjenvalg i 2019. Hun svarte at det er lang tid til landsmøtet, og hun vil konsentrere seg om jobben partiet skal gjøre fram til landsmøtet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!