Støre tar med brannskadet jente (10) fra Afghanistan

Skal få behandling ved Haukeland sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AFGHANISTAN/OSLO (Dagbladet.no): Utenriksminister Jonas Gahr Støre har fått tid til mer enn å møte Afghanistans president Hamid Karzai under de siste dagenes besøk i landet.

Etter å ha blitt kontaktet av den norske militærlegen Terje Erlid, har han engasjert seg for å hjelpe den alvorlig brannskadde jenta Naoroz (10).


Når Støre reiser tilbake til Norge fredag formiddag afghansk tid, tar han med seg jenta til behandling på Haukeland universitetssykehus.

-
Den norske legen har engasjert seg i kampen for å redde jentas liv, men manglet transport til Haukeland. Jeg driver ikke i transportbransjen, men hadde nå mulighet til å tilby transport fordi vi har chartret et fly hjem til Norge. Legen har gjort sin jobb, nå er det naturlig at jeg gjør det jeg kan for å redde livet hennes, sier Støre til Dagbladet.no.

Vil dø uten behandling 

Naoroz er den eldste datteren i en søskenflokk på fire. Foreldrene er gjetere, og kommer fra en landsby seks timer utenfor Meymaneh, som ligger i Faryab-provinsen.

Jenta fikk brannskader på 30 prosent av kroppen, da en oljelampe eksploderte inne i huset der familien bodde. Alt familien eide, brant ned.

På et sykehus i Meymaneh møtte hun den norske legen, som tok kontakt med eksperter fra Haukeland sykehus angående tilstanden hennes. De mente at jenta ville dø hvis hun ikke fikk behandling, som de ikke kunne tilby henne i Afghanistan, sier Støre.

Jenta skal fraktes med et norsk militærfly fra Meymaneh, før hun flyttes over til et norsk charterfly, der hun vil få hjelp av norsk medisinsk personell. Deretter flys hun direkte til behandling ved Brannskadeavdelinga på Haukeland universitetsssykehus i Bergen, som regnes å ha landets beste kompetanse på brannskader.

Vil starte bistandsprosjekt for brannskadde

Når jenta kommer til Bergen sammen med faren Gulandeer, skal et Røde Kors-team ta vare på familien under oppholdet.

Brannskader er et stort problem under den kalde vinteren i Afghanistan. Inne i husene er folk nødt til å ta i bruk kullfyrte vedovner, som ofte fører til husbrann og personskader.

Støre forteller også at han har tatt initiativ til et bistandsprosjekt i samarbeid med internasjonale Røde Kors. Prosjektet skal arbeide for å forebygge og behandle brannskader, og lære opp leger til å håndtere slike skader.

- Samtidig setter vi med dette fokus på et stort problem for menneskene i Afghanistan, som hvert år dør eller blir lemlestet i brannulykker, sier Støre til Dagbladet.no.

I AFGHANISTAN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tar med seg ei alvorlig brannskadet jente etter Afghanistan-besøket de siste dagene. Her møter han provinsguvernør Abdel Hakim Munib i Uruzgan-provinsen.