Støre tar sterkt avstand fra ambassadeangrep

Politiet beklager veldig sterkt.

- DET SÅ HERPA UT: Oslo-politiet sier på TV2-nyhetene at ambassaden så herpa ut etter at tamilene hadde avlagt et uønsket besøk.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
- DET SÅ HERPA UT: Oslo-politiet sier på TV2-nyhetene at ambassaden så herpa ut etter at tamilene hadde avlagt et uønsket besøk. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at ødeleggelsene på Sri Lankas ambassade i Oslo søndag er «helt uakseptable».

- Jeg tar sterkt avstand fra at utenforstående ulovlig har tatt seg inn på Sri Lankas ambassade i Oslo og gjennomført omfattende ødeleggelser. Dette bryter med norsk lov, og er et virkemiddel som er helt uakseptabelt, sier Støre i en pressemelding.

Beklagelse

UD beklaget søndag det som skjedde overfor Sri Lankas ambassadør til Norge.

- Vi har hatt folk der og selv sett på ødeleggelsene. Beklagelsen er uten forbehold. Om det i tillegg skulle komme et krav om erstatning, vil vi måtte ta stilling til det når kravet eventuelt kommer, sier kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet til NTB.

På spørsmål om hva som sviktet, sier han at det må politiet svare på.

- Men det er åpenbart at norske myndigheter er ansvarlig for sikkerheten på alle lands ambassader, sier Jahnsen.

- Krigssone

Sri Lankas ambassadør Esala Weerakoon sa til NTB søndag at det så ut som en krigssone inne på ambassaden.

- Takk og lov så var ingen var på jobb da demonstrantene tok seg inn. Jeg er dypt og oppriktig overrasket over at noe slikt kan skje i ellers fredelige Oslo, sier Weerakoon, som varsler at det kommer en sterk protest tirsdag.

- På bakgrunn av hendelsene og etter anmodning fra Sri Lankas ambassadør, har UD bedt politiet om å forsterke vaktholdet ved ambassaden, sier Jahnsen.

Politiet i Oslo sa til NTB i 20-tiden at ingen ennå var pågrepet. Politiet jobbet da fortsatt med å identifisere de som var inne i ambassaden.


Beklager veldig sterkt

Politiet beklager i kveld veldig sterkt at de ikke hadde flere mannskaper på plass da tamildemonstrasjonene kom ut av kontroll og demonstranter tok seg inn i Sri Lankas ambassade søndag. — Det overrasket oss at noen av demonstrantene ikke hadde fredelige hensikter. Det er noe vi beklager veldig sterkt. Ut fra det som skjedde, er det åpenbart at vi ikke hadde tilstrekkelig med ressurser på stedet, sier politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NTB.

Ber om selvjustis
Fredriksen sier at selv om politiet er «påskebemannet», ville de klart å holde demonstrantene under kontroll dersom de på forhånd hadde hatt indikasjoner på at noen av dem ville bryte ut av den ellers fredelige demonstrasjonen. — Demonstrasjonene gjennom påsken har forløpt fredelig. Vi har hatt god dialog med talspersoner for tamilene. Derfor kom det fullstendig overraskende på oss at noen av demonstrantene plutselig ikke hadde fredelige hensikter, sier Fredriksen — som er leder for fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt. Politiinspektøren anmoder kontaktpersonene blant tamilene om å utøve tilstrekkelig selvjustis, slik at budskapet igjen kommer fram. — Ytringsfriheten står sterkt i Norge, og det er også politiets oppgave å verne om den. Da må ikke ytringsfriheten og demokratiet misbrukes til kriminelle handlinger, det svekker budskapet, sier Fredriksen.

(NTB)


- BRYTER MED NORSK LOV: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tar avstand fra ødeleggelsene på Sri Lankas ambassade. Foto: Knut Falch / SCANPIX
- BRYTER MED NORSK LOV: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tar avstand fra ødeleggelsene på Sri Lankas ambassade. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer