Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre tok oppgjør med Moxnes: - Er jeg en pamp, Bjørnar?

Arbeiderpartiet-lederen omtaler Rødt som et revolusjonært parti som ønsker kommunistisk stat.

I DEBATT: Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte i dag Rødt-leder Bjørnar Moxnes til debatt i Politisk kvarter på NRK. Der tok han et oppgjør med partiets prinsipprogram. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I DEBATT: Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte i dag Rødt-leder Bjørnar Moxnes til debatt i Politisk kvarter på NRK. Der tok han et oppgjør med partiets prinsipprogram. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gikk ikke ubemerket hen da Jonas Gahr Støre i forrige uke svarte «ja» på om han føler et tettere politisk slektskap med Høyre-leder Erna Solberg enn Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Rødt-lederen gikk i etterkant ut på Facebook og ba Arbeiderpartiet om å oppklare uttalelsen.

I dag møttes de to i Politisk kvarter på NRK, men det ble ikke noe forsoningsmøte på morgenradio.

- Et revolusjonært parti

Moxnes hadde i forkant omtalt Støres uttalelser som forvirrende og etterlyste en avklaring fra Ap-lederen om hva de to partiene kan få til sammen.

Støre argumenterte for den demokratiske parlamentariske tradisjonen Arbeiderpartiet og Høyre tross alt deler.

- Rødt er et revolusjonært parti. Det er de fortsatt. Det springer ut av en autoritær tradisjon, så i den sammenhengen, mener jeg det var riktig å svare på den måte, sier Støre i dag.

- Rødt har et prinsipprogram som kaller Arbeiderpartiet for et pampevelde og ønsker en kommunistisk stat etter Karl Marx' oppskrift, sier Støre i sendingen.

- Jeg er lei av at Rødt i 2018 blir stemplet for det som AKP-ml mente i 1973 eller som NKP-ml mente i 1923. Vi ønsker et samfunn med mer demokrati enn i dag, svarer Moxnes i debatten.

Krangel om prinsipprogram

I partiets prinsipprogram fra 2010 heter det imidlertid:

«Lederne i Arbeiderpartiet og SV arbeider i kraft av sin posisjon for å få kapitalismen til å bestå. De gir krisepakker til kapitalistene som har spekulert seg inn i et uføre, investerer Norges olje og gull på børsen, privatiserer og angriper fagforeningenes posisjon. De bruker partiene som redskap for å holde arbeiderklassen i ro. Flertallet av medlemmene og velgerne til disse partiene ønsker å tøyle kapitalkreftene gjennom statlige reguleringer og styring av markedet og en økonomisk omfordelingspolitikk. Troen på at folk flest kan opprettholde og forbedre sin levestandard og livskvalitet innenfor dagens klassesamfunn er stor».

Moxnes argumenterte for teksten i prinsipprogrammet med at Arbeiderpartiet for kapitalisme og at de med eiendom og kapital har kommando over økonomien.

Han var imidlertid forsiktig med å forsvare teksten i prinsipprogrammet eksplisitt og var klar på at Rødt ønsker mer demokrati i 2018.

- Er jeg en pamp, Bjørnar?

- Du snakker om at revolusjon er nødvendig. Du sier at Rødt kan samarbeide med grunnplanet i sosialdemokratiet, og jeg tror helt ærlig ikke at du mener dette, men dette er partiet ditt. Når det handler om slektskapet, mener jeg du ikke har gjort nok for å rydde opp. Dette er partiet ditt, og det er autoritært, sier Støre.

- Er jeg en pamp, Bjørnar?

- Jeg synes er ikke du er en pamp, Jonas.

- Men det står jo her?

- Nei, det gjør ikke det. Det handler om elitismen som finnes i arbeiderbevegelsen hvor du har mange eksempler på at toppledelsen i noen saker er mer lojale til EU enn eget land, sier Moxnes.

Støre var klar på at han mener Rødt-lederen må rydde opp i formuleringene i prinsipprogrammet.

Rødt-lederen har tidligere angrepet Støre, blant annet i Dagbladet i forkant av stortingsvalget i fjor. Da fortalte han at han tror folk har vanskelig for å skille mellom Arbeiderpartiet og Høyre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!