ENDRING: På Arbeiderpartiets halvårlig pressekonferanse trakk partileder Jonas Gahr Støre fram abortspørsmålet som «høstens viktigste sak». Foto: Heiko Junge / AFP
ENDRING: På Arbeiderpartiets halvårlig pressekonferanse trakk partileder Jonas Gahr Støre fram abortspørsmålet som «høstens viktigste sak». Foto: Heiko Junge / AFP Vis mer

Frp kaller utspillet «irriterende»

Støre tror abortloven vil bli endret

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han legger til grunn at regjeringsforhandlingene på borgerlig side ender med forslag om endringer i abortloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da han torsdag møtte pressen for å oppsummere den politiske situasjonen, trakk han fram abortspørsmålet som «høstens viktigste sak».

Han mener statsminister Erna Solberg (H) brukte abortsaken helt bevisst som forhandlingskort under prosessen med KrFs retningsvalg.

- Det var gjennomtenkt av Statsministerens kontor og forberedt av byråkratene i Helsedepartementet, sa Støre og fortsatte:

- Med det utgangspunkt som vi har foran regjeringsforhandlingene, så legger jeg til grunn at det blir forslag om endringer i abortloven. Det vil være uansvarlig å ikke regne med at dette er svært sannsynlig.

- KrFs viktigste sak

At Erna Solberg gjentatte ganger har sagt at kvinners rettigheter ligger fast, men Støre føler seg slett ikke trygg på dette.

- Vi må se på realitetene. Statsministeren har selv åpnet for endringer i abortloven og i Kristelig Folkeparti har Ropstad og Bollestad dette som sin viktigste sak, sier Støre til Dagbladet.

At regjeringspartiene Frp og Venstre begge har motsatt seg endringer i abortloven, er ikke beroligende, mener Støre.

- Venstre er uklare og Fremskrittspartiet har ikke dette som sin viktigste sak. Der blir spørsmålet fort hva de ellers kan få i regjeringsforhandlingene. Vi som støtter dagens abortlov må være mobilisert for å forsvare den, sier han.

Kvinnens valg

Heller ikke i det omstridte spørsmålet om fosterreduksjon, såkalt tvillingabort, vil Støre åpne for lovendringer.

- Det er ytterst sjelden med slike tilfeller, men jeg mener det til sjuende og sist uansett må være opp til kvinnen å avgjøre. Hvis alternativet er å fjerne begge fostrene, må kvinnen ha det avgjørende ord og selv bestemme om hun vil bære fram ett, sa han.

På spørsmål om han selv ville ha avvist krav om endringer i abortloven i eventuelle regjeringsforhandlinger med KrF, svarte Støre et klart og tydelig «ja».

- I KrF har det vært en realpolitisk oppfatning siden begynnelsen av 1980-tallet at partiet ikke har flertall for endringer i abortloven, sier han.

- Vil bli stemt ned

Fremskrittspartiets Åshild Bruun-Gundersen sier Støre og Arbeiderpartiet kan stole på Frp i abortsaken.

- Vi har vært tydelige hele veien - også før KrFs retningsvalg. Det er uaktuelt for oss å innskrenke abortloven. Det er irriterende at Støre later som om han ikke har fått med seg dette, sier hun til Dagbladet.

- En endring av abortloven må legges fram for Stortinget - og der er Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter fristilt. Det er ingen grunn til å tro at det er flertall i Stortinget for endringer i abortloven, fortsetter hun.

- Så du utelukker ikke at en ny flertallsregjering - der ditt parti inngår - kan komme til å foreslå endringer i abortloven for Stortinget?

- Jeg sitter ikke i forhandlingene og har ingen mulighet til å kommentere på det. Men abortloven vil uansett være en sak for Stortinget, og der er det ikke flertall for å innskrenke kvinners rettigheter, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer