Støre ut mot ytringer som gjør Frp medansvarlig

- Vi skal ta tak i spørsmålene når tiden er moden, sier utenriksministeren.

 TID FOR SORG:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre på talerstolen i moskeen til World Islamic Mission i Åkebergveien i Oslo tirsdag med blant andre 
biskop Ole Christian Kvarme, politispesialist Erik Andersen og kronprins Haakon som tilhørere. FOTO: ERLEND AAS, SCANPIX.
TID FOR SORG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre på talerstolen i moskeen til World Islamic Mission i Åkebergveien i Oslo tirsdag med blant andre biskop Ole Christian Kvarme, politispesialist Erik Andersen og kronprins Haakon som tilhørere. FOTO: ERLEND AAS, SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre har liten sans for ytringer som gjør Fremskrittspartiet og partileder Siv Jensen medansvarlige for terrortragedien.

Terrorsiktede Andreas Behring Breivik har tidligere vært medlem av Fremskrittspartiets Ungdom og Fremskrittspartiet, og redegjør for det i sitt såkalte manifest.

- Alle partier har stått sammen og stilt opp på  en verdig måte. Det gjelder ikke minst ungdomspartiene, som er rammet på en helt spesiell måte. Det er fortellingen om om et politisk system det står respekt av, sier utenriksministeren til Klassekampen.

Professor Per Fugelli og informasjonsdirektør og tidligere tv-kjendis Petter Nome er blant profilerte samfunnsdebattanter som har hevdet at  Fremskrittspartiet har gitt næring til terrorplanene gjennom sin sterke skepsis til regjeringens innvandringspolitikk.

Skal ta debatten Støre, som har ledet Arbeiderpartiets integreringsutvalg vil likevel ta initiativet til en politisk debatt om det han kaller «hatefulle ytringer mot muslimer» - når tiden er moden.

- Nå sørger vi. Men med tiden må det politiske Norge tørre å ta i alle spørsmålene som denne nasjonale katastrofen reiser, sier Støre.

Han registrerer, særlig i nettpublikasjoner, at Anders Behring Breivik ikke er aleine om sin islamfiendtlige ideologi.

- Det er nok flere som kan beskrive beslektede ting som den fengslede, både på papir og nett. Men de kan på ingen måte gjøres ansvarlige for hans grufulle handlinger, sier Støre til Klasssekampen.

Demonstrasjon avlyst i går kveld I dag skal han tale på Olavsfest-dagene på Stiklestad. 

Der skulle kristenkonservative aktivister etter planen demonstrert  mot forslaget fra tidligere biskop Gunnar Stålsett om å gjøre Stiklestad til en arena for dialog mellom religioner.

I går kveld ble demonstrasjonen avlyst.

— Vi ønsker ikke å skape et konfliktnivå. Vi har nådd ut med vårt budskap og Norge kjenner argumentene våre, sier koordinator for aksjonsgruppa Eivind Lundager til NTB.

Utenriksministeren har fulgt med i debatten om Stålsetts Stiklestad-innspill.

- Det er flott at de står fram og sier fra. Også meninger som dette har rett til å bli hørt. Men frykten er helt ubegrunnet.

- Jeg kan ikke se at noen forsøker å ta fra noen noe som helst, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

 

 PÅ HISTORISK GRUNN:  I dag skal utenriksminister Jonas Gahr Støre tale på Stiklestad i forbindelse med Olavsfest-dagene. Her er blir han vist rundt av konservator Eskil Følstad i langhuset på Stiklestad.
FOTO: NED ALLEY, SCANPIX.
PÅ HISTORISK GRUNN: I dag skal utenriksminister Jonas Gahr Støre tale på Stiklestad i forbindelse med Olavsfest-dagene. Her er blir han vist rundt av konservator Eskil Følstad i langhuset på Stiklestad. FOTO: NED ALLEY, SCANPIX. Vis mer