Støre utelukker ny EU-søknad

Det er uaktuelt for den rødgrønne regjeringen å ta initiativet til en ny EU-søknad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det slår utenriksminister Jonas Gahr Støre fast.

Europabevegelsen mener saken vil få ny aktualitet dersom kriserammede Island beslutter å søke om medlemskap. Det er EU-tilhengeren Støre uenig i.

- Det er ikke aktuelt for denne regjeringen å ta initiativ til det, slik situasjonen er nå, sier han til NRK.

Støre viser til den rødgrønne regjeringens plattform, der det er slått fast at Norge ikke skal søke om medlemskap i denne stortingsperioden.

- Vi skal følge med på hva som skjer på Island, for dette er et naboland og det som skjer der er viktig, men Norge må gjøre seg sine egne vurderinger og ta sine egne beslutninger, sier Støre.

Island på glid

Islands statsminister Geir Haarde, som inntil nylig har vært en sterk motstander av et islandsk medlemskap, mener at den økonomiske krisen nå tvinger landet til å revurdere sitt syn på EU.

Selvstendighetspartiet skal nå utrede fordeler og ulemper ved et islandsk medlemskap, og legger fram sin innstilling på et framskutt landsmøte i januar.

Høyre-leder Erna Solberg mener dette er en mulighet for å vekke EU-debatten til live også i Norge, og får støtte fra Europabevegelsens leder Grete Berget.

- Dersom Island nå kommer fram til at de skal søke om EU-medlemskap, så må også norske myndigheter kaste seg rundt, sier Berget til NRK.

Klart nei-flertall

Utspillet kommer samtidig med to nye meningsmålinger, som viser at EU-tilhengerne i Norge nå er færre enn noensinne.

Bare 32,8 prosent av de spurte i en meningsmåling Sentio har utført for Nationen og Klassekampen ønsker norsk EU-medlemskap, mens 55,6 prosent er imot og 11,6 prosent er usikre.

I en meningsmåling Respons har utført for Aftenposten sier 62 prosent av de spurte at de ville ha stemt nei dersom det var folkeavstemning om norsk-EU-medlemskap i morgen, mens 38 prosent sier at de ville ha stemt ja.

(©NTB)

 

 

UAKTUELT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil følge med på Island, men sier det ikke er aktuelt for regjeringen Stoltenberg å søke EU-medlemskap på ny. Foto: Kimmo Mäntylä, Lehtikuva / SCANPIX
UAKTUELT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil følge med på Island, men sier det ikke er aktuelt for regjeringen Stoltenberg å søke EU-medlemskap på ny. Foto: Kimmo Mäntylä, Lehtikuva / SCANPIX Vis mer