Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Store utfordringer i vente for Jagland

Jaglands diplomatiske evner vil umiddelbart bli satt på prøve skulle han bli valgt til Europarådets nye generalsekretær.

NORSK KANDIDAT: 
Thorbjørn Jagland er offisiell norsk kandidat til generalsekretærjobben i Europarådet og har ambisjon om å besøke så godt som samtlige 46 medlemsland i løpet av de nærmeste månedene. 
Foto: SCANPIX
NORSK KANDIDAT: Thorbjørn Jagland er offisiell norsk kandidat til generalsekretærjobben i Europarådet og har ambisjon om å besøke så godt som samtlige 46 medlemsland i løpet av de nærmeste månedene. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Thorbjørn Jaglands diplomatiske evner vil umiddelbart bli satt på prøve skulle han bli valgt til Europarådets nye generalsekretær tirsdag. En menneskerettighetsdomstol i trøbbel venter.

Etter over ett år med valgkamp over hele Europa, nærmer Jagland seg målet. I sommer sørget intern krangling for at parlamentarikerne i Europarådet satte valget på ny sjef på vent, men under høstsesjonen denne uken skal det skje.

Kilder NTB har snakket med anser mulighetene for at Jagland beseirer sin eneste utfordrer, Polens tidligere statsminister Wlodzimierz Cimoszewicz, som svært gode.

Høye forventninger

Forventningene til den nye generalsekretæren er uansett høye. Kriteriene for utvelgelsen av kandidater er nye, og poenget har vært å finne en person som tar med seg tung politisk ballast fra regjeringsnivå inn i jobben.

For Europarådet trenger en sjef som kan nå fram til regjeringene i de 47 medlemslandene, ikke minst på grunn av framtiden til selve hjørnesteinen i organisasjonen, Menneskerettighets-domstolen i Strasbourg.

- Det første generalsekretæren må gjøre, er å ha møter på høyeste nivå i medlemslandene for å oppfordre dem til å få på plass en effektiv håndhevelse av menneskerettighetene i deres eget land, sier François Tulkens, Belgias dommer ved domstolen, til NTB.

DRAHJELP:
Thorbjørn Jagland (t.v.) fikk drahjelp fra Tysklands tidligere utenriksminister Hans-Dietrich Genscher da han møtte Brussel-pressen for å fortelle om sin valgkamp for å bli den neste genralsekretæren i Europarådet.
Foto: Trygve Mellvang-Berg / SCANPIX .
DRAHJELP: Thorbjørn Jagland (t.v.) fikk drahjelp fra Tysklands tidligere utenriksminister Hans-Dietrich Genscher da han møtte Brussel-pressen for å fortelle om sin valgkamp for å bli den neste genralsekretæren i Europarådet. Foto: Trygve Mellvang-Berg / SCANPIX . Vis mer

I likhet med mange andre er hun dypt bekymret for framtiden til domstolen på grunn av den enorme flommen av grunnløse saker som havner i Strasbourg. I september i år var tallet ventende saker nådd 113.850, som alle skal behandles av inntil tre av de 47 dommerne ved domstolen.

- Hele 95 prosent av sakene vi behandler er grunnløse, sukker Tulkens.

Og av de 5 prosentene som godtas, har tre av fem saker allerede vært innom domstolen før.

Må se på hvorfor

- Vi er nødt til å se på de mange grunnløse sakene, og de som kommer tilbake til oss. Hvorfor, hvorfor, hvorfor, spør Tulkens, men vet egentlig svaret. For det er noen medlemsland som peker seg ut som verstinger i statistikken for antall innsendte saker. Over halvparten av dem kommer nemlig fra bare fire land, Ukraina, Romania, Tyrkia og Russland. Sistnevnte er opphavsland alene til én av fire innsendte saker.

- Den nye generalsekretæren må gå igjennom situasjonen sammen med landene og se hvor problemene ligger. For eksempel er problemet med å følge opp det som kommer fra Strasbourg svært viktig. Hvorfor blir ikke dommene etterfulgt? I noen land er dette det største problemet, sier Tulkens.

SATT PÅ PRØVE: Thorbjørn Jaglands diplomatiske evner vil umiddelbart bli satt på prøve skulle han bli valgt til Europarådets nye generalsekretær tirsdag. Foto: SCANPIX
SATT PÅ PRØVE: Thorbjørn Jaglands diplomatiske evner vil umiddelbart bli satt på prøve skulle han bli valgt til Europarådets nye generalsekretær tirsdag. Foto: SCANPIX Vis mer

I utgangspunktet skal Menneskerettighetsdomstolen behandle saker kronologisk etter når de kommer, men det enorme antallet gjør at retten har sett seg nødt til å begynne å prioritere mellom menneskerettighetene. Særlig får saker som omhandler barn rykke fram i køen.

- Retten til liv er den øverste retten, mener jeg. Uten den kan du ikke håndheve ytringsfriheten eller retten til en familie. Men alle rettighetene er viktige, og det er vanskelig å lage et hierarki, sier Tulkens.

EU på vei inn

Europarådet har vedtatt en paragraf om effektivisering i behandlingen av innkommende saker, men disse er ikke ratifisert av alle medlemslandene. Blant annet har den russiske Dumaen nektet å ratifisere endringen, men gjenopptok behandlingen av den aktuelle paragrafen i forrige uke.

- Jeg håper at Dumaen vil stemme for å ratifisere dette viktige internasjonale instrumentet så fort som mulige, sier Europarådets fungerende generalsekretær Maud de Boer-Buquicchio.

Et lite lys i tunnelen er imidlertid at EU kan være på vei inn som et selvstendig medlem av Europarådet, hvis den nye Lisboa-traktaten blir vedtatt. Den vil gjøre EU til en juridisk enhet og rydde veien for at Unionen kan bli Europarådets 48. medlem.

UTFORDRER: Kilder NTB har snakket med anser mulighetene for at Jagland beseirer sin eneste utfordrer, Polens tidligere statsminister Wlodzimierz Cimoszewicz, som svært gode. Foto: SCANPIX
UTFORDRER: Kilder NTB har snakket med anser mulighetene for at Jagland beseirer sin eneste utfordrer, Polens tidligere statsminister Wlodzimierz Cimoszewicz, som svært gode. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det vil bli lettere, for da får vi en dommer fra EU og får muligheten til å se på saker hvor EU er involvert. Det kan bli flere saker også, men trolig ikke så mange, sier Tulkens.

- Det vil også bety en ny dommer ved domstolen. En kollega til vil komme til nytte?

- Helt klart! (NTB)

VIL RATIFISERE: - Jeg håper at Dumaen vil stemme for å ratifisere dette viktige internasjonale instrumentet så fort som mulige, sier Europarådets fungerende generalsekretær Maud de Boer-Buquicchio. Foto: SCANPIX
VIL RATIFISERE: - Jeg håper at Dumaen vil stemme for å ratifisere dette viktige internasjonale instrumentet så fort som mulige, sier Europarådets fungerende generalsekretær Maud de Boer-Buquicchio. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling