Ukraina

Store utskiftninger

I løpet av få dager har Volodymyr Zelenskyj gjort en rekke utskiftninger blant sine egne. Kampen mot korrupsjon trekkes fram som mulig årsak. - Overraskende og skuffende, mener Ukraina-kjenner.

TAR GREP: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjør tirsdag flere utskiftninger i den politiske ledelsen i landet. Han har varslet at korrupte tjenestemenn vil få sparken. Foto: NTB / Pool/ABACA
TAR GREP: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjør tirsdag flere utskiftninger i den politiske ledelsen i landet. Han har varslet at korrupte tjenestemenn vil få sparken. Foto: NTB / Pool/ABACA Vis mer
Publisert

Guvernørene i Kyiv, Kherson og tre andre ukrainske fylker får sparken, melder Reuters tirsdag ettermiddag, som siterer en høytstående ukrainsk regjeringskilde.

Guvernøren i Kyiv, Oleksij Kuleba, skal altså være avsatt. Det gjelder også guvernør i Kherson, Yaroslav Yanushevych og guvernør i Sumy, Dmytro Zhyvytskyi. I tillegg skal guvernør for Dniproetrovsk, Valentyn Reznichenko, og Zaporizjas guvernør Oleksandr Starukh ha fått sparken.

Det er uklart hvorfor guvernørene skal ha blitt avsatt.

Problemer med korrupsjon

Korrupsjon har vært et problem i Ukraina helt siden Sovjet-tida, forteller Ukraina-kjenner og seniorforsker ved OsloMet Aadne Aasland.

- Også gjennom tida hvor Ukraina har vært selvstendig, har landet vært preget av korrupsjon, de seineste åra kanskje bare «slått av» Russland i Europa, forteller han til Dagbladet.

Korrupsjonen har vært gjennomgående i samfunnet, med alt fra bestikkelser hos legen og politi helt opp til rettsvesenet og politikken, forteller seniorforskeren.

- Det har vært relativt få som har blitt tatt for korrupsjon i disse åra, de fleste har hatt politiske kontakter og nettverk som har beskyttet hverandre. Politikerne og oligarkene har stått i et gjensidig avhengighetsforhold, sier Aasland.

Volodymyr Zelenskyj har hatt kampen mot korrupsjon høyt på agendaen siden han tiltrådte som president i 2019. Siden Russlands invasjon 24. februar 2022 har naturlig nok andre ting stått på agendaen.

- Jeg er overrasket og skuffet, sier Aasland om dagens utskiftninger.

SKUFFET: Seniorforsker Aadne Aasland ved OsloMet er skuffet over at Ukraina tilsynelatende fortsatt sliter med korrupsjon, i ei tid der det å vinne krigen skulle stått høyest på agendaen. FOTO: BENJAMIN A. WARD
SKUFFET: Seniorforsker Aadne Aasland ved OsloMet er skuffet over at Ukraina tilsynelatende fortsatt sliter med korrupsjon, i ei tid der det å vinne krigen skulle stått høyest på agendaen. FOTO: BENJAMIN A. WARD Vis mer

Varsler om flere avsetninger

Meldingen om utskiftinger av guvernører kommer samme dag som en rekke endringer i den ukrainske ledelsen i Kyiv ble kunngjort.

Tidligere tirsdag ble det kjent at Ukrainas viseforsvarsminister, Vjatsjeslav Sjapovalov går av etter det han kaller «grunnløse korrupsjonsanklager». Anklagene mot Sjapolaev skal angivelig dreie seg om at han skapte en kontroversiell avtale om matforsyninger til militæret. Selv kaller han dette for en teknisk feil, og at ingen penger har havnet på avveie.

Også visestabssjef ved presidentkontoret i Ukraina, Kyrylo Timosjenko har levert oppsigelse til Zelenskyj, etter at han skal ha vært involvert i flere skandaler knyttet til hans bruk av dyre biler privat - biler som skal ha vært ment for bruk til å evakuere sivile, ifølge ukrainske Bihus.info.

Zelenskyj varslet seint mandag kveld utskiftinger i ledelsen. Det skjer etter at presidenten har varslet at han vil komme til bunns i anklagene om korrupsjon. Han har også signalisert at flere i Ukrainas toppledelse kan være på vei ut, skriver BBC.

NEKTER: Video publisert i sosiale medier skal vise russiske soldater som nekter å reise tilbake til Ukraina for å kjempe. Video: Telegram Vis mer

- Vil rydde opp

- Det virker som dette er et forsøk på å rydde opp i korrupsjonen. Jeg tror det kommer overraskende på mange, for nå under krigen har vi hørt mye om samhold. Mange er nok skuffet over at politikerne fortsatt driver med den type korrupsjon som nå er blitt avslørt, når det å vinne krigen burde stå øverst på lista, sier Aasland.

Han er skuffet over korrupsjonen som nå er blitt avslørt, og frykter at dette i verste fall kan gå ut over Vestens støtte til deres forsvar. Likevel kan Ukrainas ønske om å bli en del av Europa virke positivt på kampen mot korrupsjon.

Det var Zelenskyjs manglende erfaring som politiker, og at han dermed ikke var forbundet med korrupsjon, som bidro til at han ble valgt som president.

- Korrupsjon er en så innarbeidet del av samfunnet, at det tar lang tid å rydde opp. Zelenskyj var også avhengig av sine kontakter, så han kunne slå ned på noe, men ikke alt, sier Aadne Aasland.

Han mener det er viktig for president Zelenskyj å vise at han tar korrupsjon på alvor, ettersom landet har fått status som kandidatland i EU.

- Blir ingen retur

En av Zelenskyjs rådgivere, Mykhailo Podoljak, har uttalt at Zelenskyjs prioritering er å sørge for at folket skal bli hørt, og at rettferdigheten skal gjelde for alle, sier Podolyak til Reuters.

Så seint som søndag sa Zelenskyj i sin daglige tale til folket at korrupte tjenestemenn kom til å få sparken.

Samme dag ble viseminister Vasyl Lozynkiv sparket som følge av mistanke om underslag av offentlige forsvarsmidler.

- Jeg ønsker å være tydelig. Det blir ingen retur til slik det pleide å være før, sa Zelenskyj.

Beskyldninger som er kommet fram, er blant annet at forsvaret har hatt kontrakter hvor maten til soldatene i hæren har kostet 2-3 ganger mer enn maten koster i butikken.

- Forsvarsdepartementet begrunner dette med «teknisk feil», noe som knapt står til troende. Andre kjører rundt i dyre sportsbiler, uten at de har en inntekt som står i stil til det, sier Aasland.

- Er det noen som bruker krigen for å skjule korrupsjon eller berike seg selv?

- Denne saken med Forsvarsdepartementet kan tyde på at det er det som skjer, svarer forsker Aasland.

Ukraina har lenge vært preget av korrupsjon og dårlig styre. Seinest søndag opplyste antikorrupsjonspoliti at en viseminister i regjeringen var blitt pågrepet, mistenkt for underslag.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer