STORE VANNMASSER: Nå har Statens Vegvesen satt ned krisesatb. Her fra riksvei 15 rett før for Bismo i Skjåk. Foto: Statens Vegvesen.
STORE VANNMASSER: Nå har Statens Vegvesen satt ned krisesatb. Her fra riksvei 15 rett før for Bismo i Skjåk. Foto: Statens Vegvesen.Vis mer

Store vannmasser i Lom og Skjåk: Statens vegvesen setter krisestab

- Det kan bli verre, sier ordføreren til Dagbladet.

Har du bilder eller tips om flommen? Send det til 2400@db.no eller ring 24000000.

- Raskt stigende elver og bekker har ført til at det renner vann over hele vegnettet i Lom og Skjåk. RV 15 samt fylkesvegene i de to kommunene er nå stengte, opplyser Asbjørn Stensrud, drifts- og vedlikeholdssjef i Statens vegvesen til GD.no.

Til Dagbladet sier Stensrud at vannet nå fortsetter å stige:

  • Fylkesvei 55 over Sognefjellet mellom Lom og Sogn er stengt ved Røisheim.
  • Riksvei 15 mellom Skjåk og Stryn er stengt ved Bismo.

- Kan det bli verre?

- Vi er veldig usikre Det er veldig store vannmasser. Utenom en bru, så er det foreløpig ikke så store ødeleggelser. Men det er veldig store vannmasser og det fortsetter å stige, sier Stensrud til Dagbladet. Han forteller at deres ansatte og nå jobber for fullt for å holde situasjonen under kontroll.

Det er Marlo bru ved Fv 383 som har fått skader i en av brupilarene, og brua er nå stengt. Eksperter er tiltak for å se på brua, melder gd.no.

- Dessverre så er det meldt mer nedbør i ettermiddag, så vi vet ennå ikke når vi kommer til å treffe toppen, sier Stensrud.

Også Skjåk kommune har satt ned krisestab.

FLOM: Det er nå satt ned krisestab en rekke steder i Gudbrandsdalen etter at store vannmasser har flommet nedover Lom og Skjåk. Slik ser det ut søndag formiddag. Video: Karin Vange og Helene Starheimsvik/Fjuken Vis mer

- Vi satte ned krisestab åtte i dag morges på grunn av flommen. Vi må være forberedt på at det nå kan bli verre, sier ordfører i Sjåk, Elias Sperstad (Sp), til Dagbladet. Han forteller at de har måtte evakuere en familie med tre barn på grunn av flommen.

Vannet har steget med over en meter flere steder på kort tid, og politiet opplyser at de har fått flere meldinger om flomskader i både hus og biler, melder TV2.

- Store deler av bygda er nå uten strøm. Vi vet ikke hvorfor, men vi forsøker nå å hjelpe alle de som er uten strøm, sier Sperstad. I tillegg er riksvei 15 mellom Sjåk og Stryn stengt ved Nordberg.

- Per nå er til sammen ni punkter på riksvei og fylkesvei stengt. Vi har rekvirert gravemaskiner på flere steder for å demme opp for flommen, sier Sperstad.

- Er situasjon kritisk?

- Hvis du spør om det er fare for liv og helse, så mener vi per nå at vi har god kontroll og at befolkning er trygge. Men situasjonen forandrer seg hele tiden, sier Sperstad.

De har gått ut med melding til innbyggere som er tilknyttet det kommunale vannnettet om at de skal koke vannet.

- Det er fremdeles nokså kraftig regnvær og det er uvanlig høy temperatur. Værprognosene spiller dessverre ikke på lag med oss, og det er fremdeles meldt om mer regnvær, sier Sperstad.

Dagbladet kommer snart med mer.