Store vannmengder skaper problemer på Vestlandet

Store deler av Vestlandet sliter med flom og jordras etter voldsomme nedbørsmengder tirsdag. På Voss var det strømbrudd, stengte veier, stengt jernbane og kjellere fulle av vann tirsdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Det er veldig mye vann, og vi vet ikke hvor lenge det vil vare. Vi håpet å nå flomtoppen i ettermiddag, men vannet fortsetter å stige, sier ordfører Hans Erik Ringkjøb (Ap) til NTB ved 18-tiden.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte tirsdag ut flomvarsel på høyeste nivå for Voss. Flere andre steder i Hordaland og Sogn og Fjordane er varselet på nivå tre av fire.

- Det har regnet kraftig tre dager på rad. Spesielt i Vossovassdraget er det slått til for fullt. Vannmengden er den største som er målt siden målingene startet i 1892, sier vakthavende hydrolog Elin Langsholt til NTB.

Mistet strømmen Flere steder i Voss er det utfordringer med strømforsyningen, etter at trafokiosker er kommet under vann. Bygda Evanger var tirsdag kveld uten strøm, og strømmen kan ikke skrus på igjen før det elektriske anlegget er sikret for vannmassene.

Hovedfartsåren igjennom Voss, E16, er stengt en rekke steder. Det samme er Bergensbanen. Likevel er det mulig å komme seg fra bygda, sier ordføreren.

- Det er omkjøringsmuligheter, men det gjelder å følge med hos Statens vegvesen og Jernbaneverket, for situasjonen forandrer seg veldig fort, sier Ringkjøb.

Vossavassdraget tok blant annet med seg en campingvogn og en container fra land. Også på de åpne veiene er det store mengder vann.

- Vi oppfordrer innbyggerne til å holde seg i ro, og å holde seg langt unna vassdraget, for det er enorme krefter som er i sving. De må ikke oppsøke farlige situasjoner, sier han.

Tatt av ras Flere steder kom det over 100 millimeter nedbør fra mandag formiddag til tirsdag formiddag.

Imidlertid så det ut som toppen var i ferd med å nås tirsdag kveld. NVE ventet at vannstanden ville kulminere i løpet av kvelden og natta og at nivået ville begynne å avta igjen.

- Regnet begynner å dabbe av og vi er over på småregn. Dette er en regnværsflom. I motsetning til flomsituasjonen ved snøsmelting vil flommen nå kulminere når det slutter å regne, sier hydrologen.

Til tross for at det er meldt om store problemer, kunne situasjonen vært langt verre ved Voss, forteller Langsholt.

- Det er forbausende lite skade. Det skyldes at det på 1990-tallet ble sprengt ved utløpet av Vangsvatnet for å senke vannstanden nettopp på grunn av flomfare. Det er takket være dette at vi ikke har verre skader, selv i en ekstrem situasjon som nå, sier Langsholt.

Hus tatt av jordras Også andre steder i Hordaland var det store vannmengder. I Steine i Nordheimsund ble et hus som ble evakuert søndag, tatt av jordras tirsdag ettermiddag. Nå er også nabohuset evakuert, ifølge NRK. I Odda er tre hus evakuert etter at Opovassdraget gikk over sine bredder.

Brannvesenet har også fått en rekke meldinger om at vann trenger inn i hus og kjellere på Vestlandet, skriver Bergens Tidende. Sivilforsvaret bistår med å pumpe vann ut av oversvømte kjellere, ifølge NRK.

Vei og bane stengt I tillegg til E6 var E16 stengt flere steder på grunn av ras- og flomfare. Til sammen var 19 veier stengt i Sogn og Fjordane, 13 i Hordaland og 3 i Rogaland ved 19-tiden tirsdag kveld, opplyser Statens vegvesen.

Både Bergensbanen og Flåmsbana var stengt på grunn av de store vannmengdene. NSB jobber med å sette opp alternativ transport for sine reisende på de to strekningene. (©NTB)

VÅTT I VOSS: 
Hagen til Magnus Herfindal i Evanger i Voss kommune fikk et maritimt preg tirsdag, etter at store nedbørsmengder førte til flom flere steder på Vestlandet.  
Foto: Ingerid Jordal / NTB scanpix
VÅTT I VOSS: Hagen til Magnus Herfindal i Evanger i Voss kommune fikk et maritimt preg tirsdag, etter at store nedbørsmengder førte til flom flere steder på Vestlandet. Foto: Ingerid Jordal / NTB scanpix Vis mer