Store vannressurser under det afrikanske kontinentet

Vannmengden kan være hundre ganger større enn det som finnes på overflaten.

LITE RENT VANN: Ungene utenfor Nairobi i Kenya har vann, men det er ikke rent. Foto: NTB/Rune Petter Ness
LITE RENT VANN: Ungene utenfor Nairobi i Kenya har vann, men det er ikke rent. Foto: NTB/Rune Petter Ness Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Under Afrikas overflate ligger enorme mengder grunnvann, mener forskere. De tror disse vannreservene kan være hundre ganger større enn de som fins på det tørkeplagede kontinentets overflate.

En forskergruppe har laget det til nå mest detaljerte kartet over disse skjulte ressursene, melder BBC. Forskerne advarer mot for rask bruk av vannet, og tar til orde for grundig planlegging av en forsiktig utnyttelse av ressursene til drikkevann og jordbruk.

Forskningsresultatene er offentliggjort i den nyeste utgaven av fagtidsskriftet Environmental Research Letters. De kan få betydning for anslagsvis 300 millioner afrikanere som i dag ikke har tilgang til trygt drikkevann

Etterspørselen etter vann ventes å øke sterkt de kommende tiårene. Dette skyldes dels at en voksende befolkning vil ha behov for stadig mer drikkevann, og dels at jordbruket som skal brødfø denne befolkningen, må ha vann til å dyrke fram avlinger.

Elver og innsjøer utsettes vekselvis for flom og tørke, ettersom årstidene skifter. De underjordiske vannressursene er mer stabile, og forskerne håper den kartleggingen vil bidra til at de kan utnyttes på fornuftig vis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer