Støre var positiv til resolusjonen

Utenriksministeren har fått mye kritikk for manglende støtte til flyforbudssonen, men var positiv like før FN vedtok dette i dag.

 POSITIV:  Jonas Gahr Støre er glad for at maktbruken er forankret i FN, men møter fortsatt kritikk. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
POSITIV: Jonas Gahr Støre er glad for at maktbruken er forankret i FN, men møter fortsatt kritikk. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senest i Stortinget onsdag måtte utenriksminister Jonas Gahr Støre forsvare seg mot kritikken fra opposisjonen. De mener ministeren har vært for veik i Libya-saken, og at Norge tidligere burde ha tatt til orde for flyforbudssonen som nå altså skal opprettes.

Like før resolusjonen ble vedtatt i Sikkerhetsrådet, sa Støre til NTB at et vedtak av resolusjonen ville være positivt. - Resolusjonen gjør det Norge har vært opptatt av, nemlig å sikre at bruk av makt er forankret i FN og har en klar kobling til Den arabiske liga og på den måten Libyas naboland, sa Støre. Ifølge utenriksministeren er beskyttelse av sivile libyere det overordnede målet. - Men det er aldri enkelt å gjennomføre en militæroperasjon på denne måten, understreker han.
Venstre-leder Trine Skei Grande hyller FN-vedtaket, men kritiserer igjen Støre og Norges holdning til saken.

-  Mens utenriksministrene i Frankrike og Storbritannia proaktivt har arbeidet for FN-sanksjoner og flyforbudsone, har Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre gitt oss analyser uten å innta et klart standpunkt på vegne av Norge, sier hun.

- Det er en tid for diplomati og diskusjon. Og det er en tid for handling og konklusjon. Det har FNs sikkerhetsråd i motsetning til vår egen utenriksminister tatt inn over seg, sier  Venstre-lederen.

Hun kaller vedtaket i FNs sikkerhetsråd en seier for verdenssamfunnets handlekraft overfor diktatorer som dreper sitt eget folk.

 KRITISK:  Venstre-leder Trine Skei Grande er kritisk til utenriksministerens håndtering av saken. Foto: Berit Roald / Scanpix
KRITISK: Venstre-leder Trine Skei Grande er kritisk til utenriksministerens håndtering av saken. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer