Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre var usikker på om han skulle takke ja

Tidligere helseministre ber ham om å stålsette seg.

STOKKET REGJERINGSKABALEN: Statsminister Jens Stoltenberg har stokket om på regjeringskabalen og presenterte i går sine nye ministre. Hadia Tajik ble ny kulturminister og Jonas Gahr Støre forlater posten som utenriksminister for å bli Norges nye helseminister. Foto: Håkon Eikesdal
STOKKET REGJERINGSKABALEN: Statsminister Jens Stoltenberg har stokket om på regjeringskabalen og presenterte i går sine nye ministre. Hadia Tajik ble ny kulturminister og Jonas Gahr Støre forlater posten som utenriksminister for å bli Norges nye helseminister. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mener du alvorlig det du går og snakker om?

Det var Jonas Gahr Støres første reaksjon da statsminister Jens Stoltenberg spurte ham om å overta den vanskelige posten som helseminister.

Gårsdagens rokeringer i regjeringen betyr at statsminister Jens Stoltenberg har skiftet ut hver eneste av statsrådene han opprinnelig plukket ut da regjeringen ble satt sammen i 2005. Jonas Gahr Støre (Ap) var sistemann ut - nå plasseres han på regjeringens uriaspost.

Vegret seg Støre ble spurt om å ta den vanskelige posten forrige helg, under en av hans mange turer i skog og mark med Stoltenberg.     

- Det er på skogsstien at de store spørsmålene har blitt diskutert mellom ham og meg. Det var der han spurte om jeg ville bli utenriksminister, og det var et sted i de samme traktene at dette spørsmålet kom.

- Til slutt stoppet jeg ham, og sa: "Mener du alvorlig det du går og snakker om?" Og da han sa ja, seg det inn over meg at dette ikke var drodling. Dette var alvor, sier Støre til Dagbladet.

Støre svarte ikke umiddelbart, tanken måtte modnes. Innledningsvis vegret han seg.

- Når du har vært et sted du trives veldig godt i syv år, er den vanlige mennesklige reaksjonen å motsette seg endring. Men helt siden de første årene i UD har jeg vært veldig klar over at jeg måtte stålsette meg mot at slutten uansett ville bli veldig spesiell. Dette er ikke vanlig jobb der du sier opp, og etter tre måneder går du ut. Først fikk jeg ordnet det i mitt eget hode, og så kom det til meg hvor spennende dette er.

Tung avskjed Avskjeden med Utenriksdepartementet var imidlertid blytung, vedgår Støre.

- Det var et veldig, veldig emosjonelt øyeblikk for meg klokka ett på fredag. Det var nesten uvirkelig å ta den avskjeden og vite at det er sånn det er. Men så tror jeg også at jeg har evnen til å legge ting bak meg.
 
Ilddåpen lot ikke vente på seg. Omtrent samtidig som Støre fikk nøkkelen til sitt nye departement fredag, kom fylkeslegens rapport om Ahus-skandalen. Administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir ba om unnskyldning til de som har vært skadelidende ved sykehuset i fjor. 

- Tilsynsmyndigheter har tatt dette på største alvor, noe jeg må vise respekt. Men jeg syns også det står respekt av sykehusdirektøren, som ytrer seg på denne måten, sier helseminister Støre.

Advares Flere av de tidligere helseministrene Dagbladet har snakket med, mener Støre hadde god grunn til å tenke seg om to ganger før han takket ja. Og da tidligere helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen i går overlot nøkkelen til sitt gamle departement til Støre, kom hun med denne advarselen:

- Her er det aldri fred å få. Men husk at når det stormer som verst må du aldri glemme at du er sjef for et av verdens beste helsevesen.

Også Dagfinn Høybråten (KrF) ber Støre stålsette seg.

- Det gode med helseministerposten er at den angår hele befolkningen. Men dermed har alle også en mening om deg. Og når du har en jobb som inneholder sykdom, død og fordervelse - negative ting i folks liv - sier det seg selv at det er tøft, sier han.

Som tidligere helseminister, i to omganger, vet Høybråten hva han snakker om.

- Han får en helt annen hverdag med et helt annet trøkk. Han må forsvare upopulære avgjørelser, ta ansvar for ting han ikke liker, og få kritikk han ikke er enig i.

- Dersom Arbeiderpartiet ikke vinner helsedebatten, så taper de valget. Nå har Stoltenberg plassert sin beste mann der, og det betyr vel også at Støre ligger desidert best an til å overta som partileder den dagen Jens gir seg, sier Høybråten.

For Høyre-politiker Ansgar Gabrielsen ble perioden som helseminister punktum for 13 år i rikspolitikken.

- Det er en krevende post — om ikke den aller mest krevende statsrådsposten du kan ha. Helse og omsorg er noe som angår alle, og det vil alltid være et gap mellom folks forventinger og etterspørsel og det tilbudet som kan gis, sier Gabrielsen.

Statsministerskole En regjeringskilde peker på at Støre står foran store utfordringer når han nå blir helseminister.

- Jonas har mye politisk kapital å tære på og vil bli fredet en periode. Men det er krevende, tøffe, strukturelle grep som må tas i helsesektoren, fordi problemene i stor grad er et ledelsesproblem på mange nivåer.

Mange har mislyktes jobben med å reformere helsesektoren og vinne velgerne samtidig.

- Men hvis Jonas lykkes, vil det være bra for Norge. Det vil også være bra for Arbeiderpartiet, helse er alltid et viktig tema fram mot valg.

Flere kilder har påpekt at en eventuell suksess også vil være bra for Støres videre politiske karriere. En suksess på den tunge posten som helseminister, kan bane vei for en statsminister.

Klar over risikoen Selv sier Støre at han blir motivert av at oppgaven regnes som tøff.

- Men er det ikke risikabelt? Du har kunnet nyte høy popularitet som utenriksminister, og så går du til en post som garantert vil medføre konflikt og skandaleoppslag, uansett hva du gjør?

- Hvor er vi hvis vi tenker slik og takker nei? Hvor er vi hvis faren for et lavt terningkast og et fall på disse målingene gjør at vi takker nei til det kanskje viktigste og mest spennende oppdraget du kan ha i det norske samfunnet?, spør han.

- Risikoen får jeg bare ta. Jeg syns det står respekt av helseministrene før meg. Anne Grete Strøm Erichsen før meg har fått til historiske endringer og forbedring som helseminister.
 
Han vil fortsette i samme spor, og sier at hans hovedbudskap til befolkningen på første dag er:

- Du skal kunne ha tillit til det offentlige helsevesenet.

Allerede på dag én ble dette budskapet ufordret av NRK, som gjorde et poeng av at han flere ganger har kjøpt private helsetjenester til seg og sine barn. Det er 352 dager til valget. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media