Store variasjoner i R-tall

Reproduksjonstallet i Norge er nå anslått å være 1,0. I Oslo er det nede på 0,7, mens i Vestland er det 1,9, ifølge FHI.

GLADNYHET: R-tallet i Norge er nede på 1,0 og i Oslo på 0,7. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er lettet over at de strenge smitteverntiltakene begynner å gi effekt. Programleder: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det såkalte R-tallet på landsbasis er nede på 1,0 i uke 12, melder FHI i sin ukesrapport. I ukesrapporten for uke 11 var R-tallet anslått å være 1,3.

- Dette er godt nytt. R-tallet har gått ned, og det er også godt nytt at antall meldte tilfeller ser ut til å ha gått noe ned, sier avdelingsleder Line Vold i FHI til Dagbladet.

- Jeg håper denne utviklingen fortsetter og at alle følger reglene nå i påska. Det er utflating og også nedgang flere steder, og det ser positivt ut. Det er gledelig.

Positiv utvikling i Oslo

Det er det imidlertid store geografiske variasjoner hva gjelder R-tallet. I Møre og Romsdal er R-tallet i uke 12 estimert til å være 1,6, i Rogaland 1,4 og i Vestland 1,9. I Oslo er R-tallet nå nede på 0,7, ifølge FHIs beregninger. I uke 11 var R-tallet i Oslo anslått å være 1,3.

Dermed er smittetrenden i Oslo synkende igjen, skriver FHI.

- Det er veldig positivt, for Oslo har hatt en vekst i tallene og ligget høyt lenge. Det er viktig å få antall nye smittede ned i Oslo og Viken, for det er her de fleste smittede i landet bor. Smittetrykket i Oslo og Viken preger dermed de nasjonale tallene. Det gjøres nå en kjempejobb i kommunene med høyt smittetrykk for å snu utviklingen, forteller Vold.

Ifølge FHI er smittetrenden fortsatt økende både i Viken og Vestfold, og sannsynligvis også i Rogaland.

Vold er derfor klar på at det ikke er mulig å slippe jubelen løs helt enda.

- At R-tallet ligger på 1 på landsbasis, betyr jo at antallet smittede ligger stabilt. Insidensen, altså antall smittede, er fortsatt høy, så vi ønsker lavere antall smittede, og også nedgang i sykehusinnleggelser. Vi ønsker at denne utviklingen skal snu, og det er det jo tegn til at den gjør. Men det er viktig å huske på at dette kan variere fra uke til uke, så vi ønsker at denne utviklingen fortsetter.

Håper kneika er passert

I ukesrapporten skriver FHI at etter fem uker med økning i antall meldte tilfeller, var det en nedgang i uke 12. Så langt er det meldt om en 11 prosent nedgang i meldte tilfeller fra uke 11 til uke 12.

- Er vi over kneika?

- Det håper vi på, men det er for tidlig å konkludere. Den sterke stigningen har i hvert fall bremset opp, og det ser ut til at det er i ferd med å snu, svarer Vold.

Gjennom påska, med mange røde dager, vil det kunne bli vanskelig å tolke tallene, sier Vold. Dette fordi både testing og registrering kan ta lengre tid på slike dager - slik man også har sett i helgene.

- Og noen vil kanskje flytte på seg og utsette testen i forbindelse med påska. Det kan påvirke tallene. Vi vil derfor sannsynligvis se hvordan påska har gått med tanke på smitteutvikling litt ut i neste uke, sier hun.

Stabile sykehus-tall

Etter flere uker med økning i antall nye innleggelser i sykehus, med covid-19 som hovedårsak til innleggelsen, har antall nye innleggelser vært relativt stabilt siste to uker.

SOMMEREN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarer på hvor sannsynlig det er at alle over 18 år er vaksinert innen sommeren er over. Programleder: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Det er foreløpig rapportert om 194 nye innleggelser i uke 12. I uke 11 var antallet 224. I aldersgruppen 30 til 49 år er innleggelsene fortsatt økende, med 81 nye innleggelser forrige uke, opp fra 64 uka før. Dette er det høyeste antall innleggelser rapportert i denne aldersgruppen i løpet av en uke siden pandemien brøt ut.

Rundt halvparten med risikofaktor

Av de 81 nye innleggelsene i denne gruppa, var 27 i alderen 30 til 39 og 54 i alderen 40 til 49. 39 av dem hadde en kjent risikofaktor før innleggelsen.

I uke 12 var det 5 nye innleggelser i aldersgruppen 20 – 29 år etter 18 i uke 11.

Uka før påske ble det også satt testrekord i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer