Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre varsler storrengjøring

Ap-leder Jonas Gahr Støre er lettet og glad etter at Fellesforbundet holder fast ved EØS-avtalen. Nå ser han fram til å vaske høyrepolitikken ut av regjeringskontorene.

FULGTE DRAMET: Jonas Gahr Støre fulgte Fellesforbundets EØS-avstemning fra kontoret. Han er lettet og glad over resultatet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FULGTE DRAMET: Jonas Gahr Støre fulgte Fellesforbundets EØS-avstemning fra kontoret. Han er lettet og glad over resultatet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Like før 12 i dag var dramaet over: Fellesforbundet sier ikke nei til EØS, men kommer med kraftig bekymring om utviklingen som følge av avtalen, og vil utrede handlingsrommet og alternative tilknytningsformer.

Flertallsinnstillingen ble vedtatt med tydelig flertall, med 300 mot 218 stemmer.

Jonas Gahr Støre fulgte den dramatiske avstemningen på Dagbladet TV på sitt kontor på Stortinget og tok imot Dagbladet kort tid etter vedtaket.

Det var en tydelig lettet og glad Støre som oppsummerte Fellesforbundets «tja» til EØS, som også er en personlig seier for ham.

- Jeg er glad for at Fellesforbundets landsmøte med så klart flertall holder fast ved EØS-avtalen som vår tilknytning til Europa. Det er et ønske om mer kunnskap og mer informasjon om hvordan norsk politikk kan svare på utfordringer i arbeidslivet. Det deler jeg, sier Støre, som mener vedtaket kan bidra til arbeidet med å vaske ut Erna Solberg-regjeringen fra regjeringskontorene etter 2021-valget.

- Jeg mener det vil styrke vårt grunnlag for å rydde opp og ha en storrengjøring i arbeidslivet etter seks år med manglende initiativ fra høyreregjeringen og vedtak som direkte bidrar til useriøsitet på mange norske arbeidsplasser.

- Vi trenger en helt annen politisk vilje til å rydde opp i norsk arbeidsliv der det er useriøst og på grensen til kriminelt. Der gjøres det for lite, slår Støre fast.

Kritikkstorm

Da Støre selv var til stede på Fellesforbundets landsmøte fikk han mye kjeft. Hardest ord kom fra Terje Lund fra Fellesforbundet i Nord-Rogaland:

- Sa du at vi som er mot EØS, at vi er ytre venstre og ekstremister, da må jo du Jonas være høyreekstremist. Jeg er kanskje sosialist, men har aldri stemt Høyre og aldri inngått kompromiss med høyresiden. Du kommer til Fellesforbundets landsmøte med hersketeknikker og pisk.

FELLESFORBUNDET: Fellesforbundet sier ikke nei til EØS, etter at flertallsinnstillingen ble vedtatt med tydelig flertall. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Støre tok et oppgjør med budskapet da han entret talerstolen for å oppsummere debatten. Henvendt til Terje Lund slo han fast:

- Jeg tåler deg, men jeg tåler ikke det du sier. Jeg har aldri, aldri kalt deg ekstremist. Men du har en teknikk med at du konstruerer hva jeg har sagt, og argumenterer mot det. Det aksepterer jeg ikke!

Da Dagbladet ber Støre om å oppsummere de siste dagene etter vedtaket, ser Ap-lederen stort på det.

- Dette er norsk demokrati på sitt fineste. Jeg er stolt av å bo i et land der arbeidstakere går på talerstolen og sier rett ut hva de mener. Det er min jobb å lytte, så kan de forvente tydelige svar tilbake. Jeg svarte ut både spørsmål, kommentarer og angrep. Sånn er det, sier Støre, som også trekker fram han i går kveld deltok på en middag der de politiske diskusjonene ikke sto øverst på agendaen.

Støre fikk også kritikk for valgkampene i 2017 og 2019 og for at partiets standpunkter ikke er gjenkjennelige.

- Vår politikk er utformet i nært samarbeid med fagbevegelsen. Når jeg besøker arbeidsplasser, hører jeg mange av disse synspunktene, sier Støre.

Tøffe-Støre

- Vi hadde i går en sosial middag der jeg snakket med mange delegater. Det understreket alt det vi står sammen om. Det kjenner jeg veldig tydelig i Arbeiderpartiet, at det fagligpolitiske handler om historie, nåtid og veldig viktig for politikkutvikling. Så er avstemmingsresultatet veldig tydelig. Jeg har sagt at Ap har ikke behov for utredning av alternativer for å fortsatt mene at EØS er der vi bør være. Men jeg har respekt for at Fellesforbundet ønsker kunnskap om handlingsrommet og alternativene Norge har. Det lytter vi til og tar med oss.

ADVARER: Konserntillitsvalgt i Aker Atle Tranøy slår fast at EØS-skepsisen er meget sterk i Fellesforbundet uavhengig av utfallet av dagens votering. Reporter: Mats Rønning. Video: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

Jonas Gahr Støre tar imidlertid med seg et kraftig signal fra de tillitsvalgte, grunnplanken i arbeiderbevegelsen. Det må en opprydning til i norsk arbeidsliv og svarene må utvikles i norsk politikk.

- Det Fellesforbundets tillitsvalgte sier er at det ikke skal være tvil om den sikkerheten EØS-avtalen gir oss i dag. Det skal ikke spekuleres i det, sier Støre.

- Markedstilgangen ligger fast uansett?

- Ja, og trykket skal være på at vi skal bruke norsk politikk til å rydde opp der det er nødvendig. Vi har levd for mange år med en blanding av avmakt i forhold til hva vi kan gjøre overfor EU og seks år med en høyreregjering som har latt uryddighet utvikle seg på norske arbeidsplasser, sier Støre og nevner bygg- og anleggsbransjen, verftsindustrien, hotell og restaurant og transportbransjen.

- Vi ser tendenser til cowboytilstander. Min klare påstand er at vi kan gjøre betydelige grep fra norsk politikk. En regjering der Ap inngår i 2021 vil ha dette som en hovedprioritet, sier Støre.

Reservasjonsretten

Norge har så langt aldri brukt reservasjonsretten i EØS-avtalen om å ikke innføre et EU-direktiv. For Støre har reservasjonsretten viktig av to grunner.

- EØS-avtalens mulighet til å si nei er en grunnplanke. Det kunne ikke vært en avtale uten. Men reservasjonsretten gir også en påvirkningsmulighet, som i siste instans kan brukes. Den er viktig for dynamikken, sier Støre.

Han ønsker en utredning av hvordan Norge bedre skal bevare den norske modellen i møte med EU-direktivene.

- Ap har sagt tydelig at vi ønsker en utredning av hvordan norsk politikk kan legge bedre til rette for gjennomføringen av EU-bestemmelser. Det er ingenting i EØS-avtalen som hindrer at vi har bedre tilsyn av transportbransjen i Norge og at de utenlandske operatørene følger norske regler, sier Støre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media