Støre vil bore

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener Norge må satse tungt på olje- og gassproduksjon i Barentshavet for å sikre suverenitet og innflytelse på miljøområdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): Boring i Barentshavet er en rød klut i regjeringen. Men Støre mener at aktivitet bygger opp under suverenitet. Han mener regjeringen dermed ikke kommer utenom økt utnyttelse av energiressursene på norsk side i Barentshavet.

-  Utbygging vil bare bli viktigere i tida som kommer. Det satses tungt på russisk side. Vi må ha ambisjoner om utvikling også på norsk side, sier Støre.

I går kveld presenterte han regjeringens politikk for nordområdene for et fullsatt auditorium på Universitetet i Tromsø. Han kom rett fra den tiende sesjonen i Barentsrådet, der han blant annet drøftet olje og gass med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

Splittelse

Regjeringen er dypt splittet om oljeboring i Barentshavet. Den pågående 19. konsesjonsrunden skal gjennomføres, men striden om nye runder er utsatt til etter den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet som skal komme neste år.

-  Vi står foran en energiutvikling av historiske dimensjoner, men før vi åpner det må vi sikre tilfredsstillende miljøstandarder. Men vi får ikke en meningsfull påvirkning av miljø og sikkerhet dersom vi selv ikke deltar i virksomheten, sier Støre.

I sin tale til studentene i Tromsø, omtalte Støre Barentshavet som «samarbeidets hav» og gikk inn for at tett norskrussisk samarbeid om utvinning av energiressursene.

Statoil og Hydro er nå blant selskapene som er med i sluttkampen om kontrakter på Shtockman-feltet.

-  Her kan vi få det mest konkrete uttrykk for at vi samarbeider om utviklingen av energikapittelet i nord. Så kan vi ta denne og andre typer nært samarbeid videre til nye felt - også i norske områder, sa Støre.

Eget utvalg

Regjeringens satsing i nord blir nå forankret i et eget utvalg ledet av Støre med statssekretærer fra åtte departementer. I satsingen ligger det et tett samarbeid med Russland om energi- og fiskeriressursene, forsvaret av Svalbard-sonen og utbygging av Barents-samarbeidet der Finland, Sverige, Danmark, Russland og Island deltar.

Her er de nye satsingene Støre varslet i går: 

Forslag om å opprette et internasjonalt sekretariat for Barentssamarbeidet i Kirkenes.

 Lansering av Forsknings- og utviklingsprogrammet Barents 2020 for bedre kunnskap om næring, miljø og ressursforvaltning. Regjeringen vil neste år bruke 15 millioner kroner på programmet.

 Mer penger til kystvakta og marinen for flere patruljer og militære øvelser i Barentshavet.

Og som et lite spark til den avgåtte regjeringen kunne Støre fortelle at statsminister Jens Stoltenberg vil legge det kommende nordiske statsministermøtet til Svalbard for å skape oppmerksomhet. Det var også Stoltenbergs plan før valget i 2001.

-  Så ble Kjell Magne Bondevik statsminister. Han flyttet møtet til Molde, sa Støre i sin tale i går - til høylytt latter fra salen.

SATSING I NORD: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.v.) og hans russiske kollega Sergej Lavrov møttes i Harstad i går for blant annet å drøfte olje- og gassutvinning i Barentshavet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer