Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingspolitikernes lønn

Støre vil ettergå politikernes utvidete etterlønn

Mandag vedtok Stortinget, med støtte fra Ap, at politikerne kan få ett år ekstra etterlønn.

VIL DOBBELTSJEKKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt tirsdag pressekonferanse om det siste halvåret.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL DOBBELTSJEKKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt tirsdag pressekonferanse om det siste halvåret. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Stortingspolitikere bør ut i arbeid på vanlig måte etter de har jobbet på Stortinget. Jeg opplever at utvidelsen av etterlønnsordningen Stortinget vedtok i går, gjelder i spesielle tilfeller, sa Jonas Gahr Støre på Ap's halvårige pressekonferanse tirsdag.

Men Støre har registrert mediedekningen som antyder at endringen kan være mer omfattende enn dette, og også gjelde stortingsrepresentantene generelt.

- Jeg skal gå tilbake og se nøyere på vedtaket, for å forsikre meg om at dette ikke endrer på hovedprinsippet, sa Støre på pressekonferansen, og la til:

- Jeg skjønner godt at folk reagerer på inntrykket som er skapt av at etterlønnsordningen utvides. Det er ingen grunn til å endre på hovedpremissene.

Utvidet ordning

Stortinget vedtok mandag at stortingsrepresentanter kan få et års ekstra etterlønn, om de ikke får ny jobb når de forlater tinget.

Et flertall på Stortinget sørget mandag for at eks-stortingsrepresentanter nå kan få inntil 24 måneders etterlønn om de ikke får seg ny jobb, skrev VG i går.

24 måneder er ett år lengre enn dagens ordning. Stortingsrepresentanter mottar cirka 900.000 kroner per år.

Dette gjelder blant annet for stortingspolitikere som kommer fra spesialiserte yrker, hvor deres kompetanse er utdatert når de er ferdige på Stortinget.

- Burde ikke dere hatt kontroll over dette da dere voterte i Stortinget?

- Vi mener vi har hatt kontroll på dette. Presidentskapet har sett behov for en utvidelse i veldig spesielle tilfeller, men dette er ikke saker som kommer til vanlig komitebehandling, så jeg ønsker å forsikre meg i denne saken, sier Støre til Dagbladet etter pressekonferansen.

SV-protest

Vedtaket ble avgjort med 66 mot 33 stemmer – Høyre, SV og MDG stemte imot.

– Jeg synes ikke det går an at dette huset som vedtar regler som gjelder for alle andre, skal ha regler som er annerledes for oss enn for dem, sa Karin Andersen (SV) fra Stortingets talerstol.

Både Frp og Ap tilhørte flertallet som nå sørget for utvidelsen.

– Ordningen er ment å være en snever unntaksregel. Det er ment treffe representanter som vil ha store problemer med å komme seg tilbake til arbeidslivet, sa Kenneth Svendsen (Frp).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!