TRANSFETT-FORBUD: Helseminister Jonas Gahr Støre vil forby det farlige fettet i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TRANSFETT-FORBUD: Helseminister Jonas Gahr Støre vil forby det farlige fettet i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Støre vil forby dødsfettet

Innvandrerbutikker er transfett-versting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske helsemyndigheter har tidligere gått imot restriksjoner på transfettbruk og viser til at det gjennomsnittlige inntaket i Norge nå er blitt så lavt at det ikke innebærer noen helsefare.

Nå vil helseminister Jonas Gahr Støre likevel forby det farlige fettet i matvarer.

- Dette er ikke en pekefingermelding. Meldingen viser muligheter og at vi har et felles ansvar for helse, sier helseminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Danmark har allerede innført forbud mot matvarer som inneholder mer enn 2 prosent industrifremstilt transfett, og Støre vil følge samme eksempel.

Han forteller at Mattilsynet og Helsedirektoratet nå vil få i oppdrag å starte arbeidet med å forberede et slikt forslag og regner med at forbudet vil tre i kraft i løpet av året.

Importert mat er verst - Bransjen har redusert mengden av transfett kraftig i løpet av de 10 siste årene, men innholdet er høyt i enkelte importerte matvarer vi finner i innvandrerbutikker. Det er det grunn til å ta tak i, sier helseministeren.

Særlig i margarin har mengden av det farlige fettet blitt redusert, mens det fortsatt kan være mye transfett i for eksempel importert kjeks.

Han peker på at blant annet Verdens helseorganisasjon (WHO) og EU diskuterer dette og han vil nå sette fart på tematikken.

Allerede i 2006 anbefalte WHO at transfett bør fjernes fra kosten helt, dersom ikke tydelig merking fører til en reduksjon. Det er neppe alle som leser ingredienslister og vet om maten inneholder transfett.

En fordel ved et forbud, er at forbrukeren ikke selv trenger å ha noen kunnskap om transfett, eller hva slags matvarer som inneholder dette fettet.

- Sukker, salt og fett er i søkelyset. Det er tre produkter vi skal ha med oss, spørsmålet er hvor mye og hva slags.

Billig mat er dyrt for helsa Mattilsynet skal fortsette å ha tett kontakt med matbransjen og forbudet skal reguleres på samme måte som lignende forbud.

- Transfett kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, høyt kolesterol og hjerteinfarkt. Det tar vi på alvor.

Grunnen til at transfett fremdeles brukes av matvareindustrien, er at dette er billig, langtidsholdbart fett. Det gjør at det kan brukes i produksjon av kjeks og andre bakervarer som holder seg i "evigheter" i butikken.

Mat med lang holdbarhetstid kan altså gi kroppen din redusert holdbarhetstid.

- Nå sitter vi på kunnskap og tiltaket vil redusere riskiko for alvorlig sykdom og for tidlig død, sier Gahr Støre.

Et politisk vedtak om å forby transfett vil du ikke merke på maten. Industrien må nemlig finne erstattere i matvarene som er bedre for helsen.