Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre vil fortsatt samarbeide

Sterke målinger til tross: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier det fortsatt er samarbeid som gjelder.

Høyt oppe: Arbeiderpartiet får en oppslutning på 42,2 prosent på Dagbladets siste måling. Her hilser Ap-leder Jonas Gahr støre på kronprins Haakon under World Economic Forum i Davos. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Høyt oppe: Arbeiderpartiet får en oppslutning på 42,2 prosent på Dagbladets siste måling. Her hilser Ap-leder Jonas Gahr støre på kronprins Haakon under World Economic Forum i Davos. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Holdningen min er: Se rundt deg. Selv om ikke du må, hvem kan du samarbeide med? sier Støre, som er i Davos i forbindelse med Verdens økonomiske forum, til NTB.

En måling fra MMI som Dagbladet offentliggjorde fredag, gir Arbeiderpartiet nå det beste resultatet siden september 1998 med en oppslutning på 42,2 prosent.

Gjør inntrykk - Det gjør inntrykk, sier Støre, men vil ikke diskutere muligheten for å regjere alene etter valget i 2017.

- Nei, jeg tenker og sier alle steder at også politikken må speile at ingen er alene lenger. Det er bra for Norge å ha en politisk prosess som må inkludere flere, sier han.

Støre liker den skandinaviske koalisjonstradisjonen. Den borger for å trekke flere inn om man skal leve opp til visjonen om mer demokrati, mener Ap-lederen.

- I åtte år i regjering med to andre partier ble politikken på noen områder annerledes enn vi hadde tenkt. Men hovedinntrykket for meg er at den ble bedre, sier han.

SV under sperregrensen Mens Arbeiderpartiet opplever sterke målinger, er resultatet det motsatte for de tidligere rødgrønne regjeringspartiene SV og Senterpartiet. Senterpartiet går på MMIs måling tilbake med 0,4 prosentpoeng til 5 prosents oppslutning. SV ligger og vaker under sperregrensen med en oppslutning på 3,9 prosent, det samme som på forrige måling.

- Vi ligger rimelig stabilt, men på et lavt nivå jeg ikke er fornøyd med, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

- Hva tror du er grunnen til at Arbeiderpartiet nå går fram, mens det samme ikke skjer med SV?

- Jeg tror at når regjeringen er blitt upopulær, er Arbeiderpartiet det naturlige alternativet for mange. Vi i SV må nå ut og vise at hvis velgerne både vil ha regjeringsskifte og en rødere og grønnere politikk enn det Arbeiderpartiet vil gi, så er et sterkt SV viktig, sier Lysbakken.

Han mener at et godt resultat for SV, er viktig dersom Støre skal bli statsminister.

- Så vi må heve oss skal vi være trygge på at vi skal få et annet flertall, sier Lysbakken.

Flertallet skiftet Ap ville ha fått 76 representanter på Stortinget dersom ukas måling hadde vært et valgresultat. Sammen med de gamle samarbeidspartiene SV og Sp, i tillegg til Rødt, ville det blitt 90.

- Jeg er ikke så opptatt av mandatutregningene, vi er bare i januar 2015, sier Støre.

- Men etter et drøyt år ser vi at flertallet har skiftet. Det er viktig, det inspirerer og det forplikter, legger han til.

(NTB)