SKAL SAMARBEIDE: Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte New Yorks ordfører, Michael Bloomberg i rådhuset i verdensmetropolen. De fant tonen og ble enige om å samarbeide om folkehelse internasjonalt. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
SKAL SAMARBEIDE: Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte New Yorks ordfører, Michael Bloomberg i rådhuset i verdensmetropolen. De fant tonen og ble enige om å samarbeide om folkehelse internasjonalt. Foto: Ørjan F. EllingvågVis mer

Støre vil gjøre Norge like sunt som «Det store eplet»

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) lærer de aggressive helsetriksene til New York-ordfører Michael Bloomberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet):Til tross for høylytte protester, har Bloomberg innført tiltak for mer fysisk aktivitet, bedre ernæring og mindre tobakk. Han har forbydd røyking i offentlige parker og salg av sukkerholdig drikke større enn 0,5 liter. Det har gjort «Det store eplet» sunnere. På ti år har levealderen i New York økt med tre år, og Støre er imponert.

- Jeg lurer på hvordan han veldig raskt etter at han ble ordfører tok så sterke grep på helseområdet. Jeg lurer også på hvordan han, som er en av verdens mest suksessfulle forretningsmenn kan være så tilhenger av statlig intervensjon og ganske hardhendt helselovgivning. Det appellerer til meg fordi det understreker at valgfrihet har du først hvis du er utstyrt med grunnbagasjen til å ta valg, sier Støre til Dagbladet før møtet med Bloomberg seint i går kveld.

- Tøff og sosial Etterpå var han begeistret og inspirert av ordføreren og mangemilliardæren som selv sitter i åpent landskap ved en pult lik alle andres inne i rådhuset.

- Det er en personlighet som har fascinert meg i mange år og det var spennende å få møte ham. Han har en klokke på veggen som teller ned hvor mange dager han har igjen som ordfører, og han skal bruke hver dag. Så det var et sterkt møte med en veldig sterk vilje, sier Støre.

Møtet gjorde intrykk på helseministeren.

- Jeg kan tenke meg at han kan være ganske tøff å bryne seg på. Han er en tøff businessmann med et stort sosialt engasjement. Det er en kombinasjon som fascinerer meg, forklarer Støre.

Tobakksallianse Støre ble også enig med Bloomberg om å danne en allianse i deres felles krig mot tobakk.

- Vi ble enige om at hans stiftelse og Norge skal samarbeide for å støtte opp om de utviklingslandene som tør å stå opp for tobakksfrie samfunn. De er under voldsomt press fra tobakksindustrien og trenger mange typer støtte både for å gjennomføre en avgiftspolitikk og for å stå imot rettslige angrep fra tobakksindustrien, forteller Støre.

JOGGETUR: Helseminister Jonas Gahr Støre (t.h.) starter alltid dagen med joggetur i Central Park når han er i New York. I går løp han sammen med John Honerkamp fra løpsorganisasjonen New York Road Runners. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
JOGGETUR: Helseminister Jonas Gahr Støre (t.h.) starter alltid dagen med joggetur i Central Park når han er i New York. I går løp han sammen med John Honerkamp fra løpsorganisasjonen New York Road Runners. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer

Planen er at de skal presentere noe sammen i forbindelse med FNs neste generalforsamling i september.

Etter å ha startet dagen med å jogge i Central Park, fulgte en rekke møter for å lære av New York. Selv om Støre er opptatt av å understreke at det er store forskjeller, legger han ikke skjul på at han er imponert over handlekraften til Bloomberg.

- Jeg at det er erfaringer han har gjort her på en del områder som vi kan dra en del nytte av -alt fra å legge til rette for fysisk aktivitet, til det de gjør med ernæring i skolen, til det de gjør av helseinformasjon, sier Støre.

Vil beskytte barn På en barneskole fikk han smake sunn, gratis lunsj, men han vil foreløpig ikke love norske barn det samme.

- Som helseminister vil jeg si at det barn spiser i løpet av dagen, er så viktig for skolearbeidet og for helsa deres at det ikke er et tema vi bare kan skyve til side og si at utelukkende er foreldrenes ansvar. ;Men jeg skal være varsom med å konkludere med hvordan vi løser det. Jeg vil for eksempel ikke utelukke at dette er noe foreldre skal være med å betale, sier Støre.

Han frykter en gryende overvektsepidemi.

- Vi er mindre ille stilt enn mange andre land, men vi er på god vei. Hver femte åtteåring er overvektig. Dette kommer til å skape problemer for den enkelte i den andre enden av livet.

IMPONERTE: Helseminister Jonas Gahr Støre likte den sunne lunsjen som ble servert på barneskolen PS/IS 89, som ligger like ved Ground Zero. Skolen vant pris for beste skolemat i 2012. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
IMPONERTE: Helseminister Jonas Gahr Støre likte den sunne lunsjen som ble servert på barneskolen PS/IS 89, som ligger like ved Ground Zero. Skolen vant pris for beste skolemat i 2012. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer

Særlig for å beskytte barn mener Støre det kan være riktig å ta i bruk tøffe virkemidler. Han viser blant annet til tøffe virkemidler i tobakkslovgivningen og at bare 7 prosent av unge mellom 15 og 25 år bruker tobakksvarer daglig i Norge i dag.

- Det er et eksempel på at det er et samfunnsansvar at vi tar gode helsevalg. Et annet eksempel er markedsføring av usunn mat til barn. Det mener jeg samfunnet har både rett og ansvar for å gå imot. Jeg forbereder en forskrift som forbyr den type markedsføring. Samtidig har vi en samtale med industrien om en frivillig ordning hvor de påtar seg ikke å markedsføre mot barn. Hvis de kan levere noe som er troverdig på det, så er jeg villig til å forsøke det, også legger vi forskriften i skuffen. Dersom det ikke fungerer, tar vi den ut av skuffen igjen, forteller Støre.