SYKEHUS: Helseminister Jonas Gahr Støremener sykehusene må bli flinkere til å utnytte kapasiteten og foreslår blant annet å ha kveldsåpne sykehus.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SYKEHUS: Helseminister Jonas Gahr Støremener sykehusene må bli flinkere til å utnytte kapasiteten og foreslår blant annet å ha kveldsåpne sykehus. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Støre vil ha kveldsåpne sykehus

Det krever flere leger på jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kveldsåpne sykehus vil koste, varsler leger og sykepleiere. Helseeksperter tror en utvidelse vil la seg gjøre innenfor rammene - hvis man prioriterer godt og møter godvilje hos de ansatte.

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener sykehusene må bli flinkere til å utnytte kapasiteten. Kartlegging viser at behandlingsrom med det dyreste utstyret er i bruk så lite som fire timer i døgnet på hverdager. Derfor vil han at sykehusene skal holde åpent lenger, gjerne fram til klokken 21.

- Vi kan ikke se på at våre felles ressurser benyttes så mangelfullt, sa Støre da han talte til helseregionene onsdag. Økt åpningstid var ett av ti forslag han la fram for å endre sykehussektoren.

- Pasienter er som folk flest, travle mennesker som er opptatt på dagtid. Mange vil ha mulighet for å besøke poliklinikker, få tatt røntgenundersøkelser og blodprøver utover ettermiddagen. Det er i liten grad mulig når den planlagte aktiviteten på sykehusene avsluttes tidlig på ettermiddagen, sa han.

Støre spiller ballen over til partene i arbeidslivet. De skal utrede spørsmålet før sommeren.

Vil ha godt betalt for kveld Arbeidsgiversiden i organisasjonen Spekter synes forslaget lyder fornuftig. Sykepleierne og legene vil gjerne snakke om åpningstid, men varsler at det kan bli dyrt.

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, mener Støre må være forbered på betydelig økte lønnskostnader.

- En utvidet åpningstid er noe vi gjerne diskuterer med ham, men det er ikke sånn at våre medlemmer kommer til å jobbe utover vanlig arbeidstid uten å få godt betalt for det, sier hun til NTB.

Legeforeningen er også opptatt av ulempetidspunkter. De er gjerne med på prøveprosjekt, men stiller spørsmål ved om behovet er så stort som helseministeren hevder. Problemet er ikke bare økonomi, men også personell.

- Det kommer til å kreve flere leger, dette her. Man kan ikke bare legge dette på samme antall leger, sier president Hege Gjessing.

Ikke flere ansatte Gjessing er også opptatt av hvordan sykehusene skal få råd til å utvidet tilbudet på denne måten. Støre ser utfordringen.

- Jeg sier ikke at dette er enkelt, men jeg tror det er helt galt å ikke forsøke, sier han. Han håper de ansatte vil være med på ordningen fordi det oppleves som meningsfylt å utnytte de ressursene som ligger der på en bedre måte.

Helseministeren avviser at omlegging innebærer mange nyansettelser.

- Dagen må organiseres annerledes. Det vil ikke være snakk om å ansette en tredel flere for å ha en tredel lenger døgn. Vi må fordele arbeidsoppgavene på en bedre måte. Bare ved det kan man få til bedre pasientbehandling uten å øke antall ansatte betydelig, sier han.

- Gode ledere er kjernen Eksperter i helseledelse og -økonomi mener Støres forslag kan la seg gjennomføre, selv innenfor de økonomiske og personellmessige rammene som ligger der.

Professor i helseøkonomi Jan Grund tror god sykehusledelse vil være selve nøkkelen.

- Dette krever omorganisering internt. Et godt forhold til fagforeningene er avgjørende, tror han. Professoren mener en utvidelse er mulig, spesielt om man samtidig legger opp til endret arbeidsfordeling og samarbeid mellom profesjonene.

Professor Terje P. Hagen minner om at det eksisterer slike kveldstilbud lokalt allerede i dag. En utvidelse betyr også økt aktivitet, slik at sykehusene får en merinntekt.

- Sykehusene må antakelig betale mer for legene og sykepleierne, og det innebærer omprioritering fra andre områder. Det er ikke umulig å få til, men det er vanskelig å gi generelle råd, sier han.

Letter press på utbygging Grunnen til at operasjonssaler står tomme, er at arbeidstider er regulert av tariffavtaler, ifølge administrerende direktør Herlof Nilssen i Helse vest. Han ser fram til økt fleksibilitet, hvis fagforeningene vil.

Økt åpningstid vil også løse et annet problem.

- I de store byene er det også sterk vekst, så klarer vi å jobbe lenger, så blir presset på utbygging noe redusert, sier han.

Også Peder Olsen, administrerende direktør i Helse sør-øst var positiv til talen.

- Det er viktig at han signaliserer vilje til å se på åpningstider. Når vi for eksempel har planlagt våre nyeste sykehus, har vi lagt til grunn utvidet åpningstid for best mulig å få utnyttet store investeringer. Helseministerens drahjelp til en god dialog med de ansatte på dette området, er meget velkommen, sier han.

NTB