Støre vil ikke gi Vanunu asyl

Israels behandling av atomteknikeren Mordechai Vanunu er brutal, men det er ikke er aktuelt å gi ham asyl, sier Jonas Gahr Støre.

HINDRINGER: — Mordechai Vanunu kan få arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Om det foreligger et jobbtilbud ved Universitetet i Tromsø slik jeg ser referert i mediene, vil han få arbeids og oppholdstillatelse på vanlig måte. Hinderet ligger ikke der. Hinderet ligger i at han som en del av dommen ikke kan forlate Israel. Ingen norske papirer kan endre på det, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet. Foto: SCANPIX
HINDRINGER: — Mordechai Vanunu kan få arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Om det foreligger et jobbtilbud ved Universitetet i Tromsø slik jeg ser referert i mediene, vil han få arbeids og oppholdstillatelse på vanlig måte. Hinderet ligger ikke der. Hinderet ligger i at han som en del av dommen ikke kan forlate Israel. Ingen norske papirer kan endre på det, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): — Mordechai Vanunu kan få arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Om det foreligger et jobbtilbud ved Universitetet i Tromsø slik jeg ser referert i mediene, vil han få arbeids og oppholdstillatelse på vanlig måte. Hinderet ligger ikke der. Hinderet ligger i at han som en del av dommen ikke kan forlate Israel. Ingen norske papirer kan endre på det, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Vanunu har sonet en dom på 18 år for landsforræderi og spionasje etter å ha avslørt Israels atomplaner. Han ble løslatt i 2004, men er nektet kontakt med utlendinger samt utreise fra Israel. Mandag ble Vanunu og hans norske kjæreste, bibelforskeren Kristin Joachimsen, arrestert på et hotell i Jerusalem.

Joachimsen og flere mener norske myndigheter bør gripe inn og gi Vanunu politisk asyl Norge. Men det avviser Støre.

Ikke politisk flyktning— Jeg har tidligere tatt opp behandlingen av Vanunu med Israels utenriksminister, og vil gjøre det igjen. Men et er ikke grunnlag for å gi Vanunu norsk statsborgerskap eller nødpass slik enkelte nå tar til orde for. Den situasjonen han er i, utløser ikke asyl. Vi anser ham ikke som politisk flykting, sier Støre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer