Støre vil kontrollere trossamfunns pengestrømmer

Jonas Gahr Støres integreringsutvalg vil stramme til mot trossamfunn og religiøse skoler.

STRENGERE: Et utvalg ledet av Jonas Gahr Støres legger fram forslag til en ny integreringspolitikk. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
STRENGERE: Et utvalg ledet av Jonas Gahr Støres legger fram forslag til en ny integreringspolitikk. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har ledet Arbeiderpartiets utvalg som onsdag legger fram 99 forslag til en ny integreringspolitikk.

Styrking av tilsynet med religiøse trossamfunn er et av feltene de vil stramme inn på. Utvalget vil opprette et offentlig register over alle overføringer fra utlandet til religiøse trossamfunn i Norge.

Trossamfunn Utvalget vil også innføre jevnlige, offisielle samtaler mellom politiske og religiøse ledere, skriver Dagsavisen.

- Det er åpenbart at utenlandske miljøer og stater bruker mye penger på å finansiere religiøse trossamfunn i andre land. Vi må vurdere om noen religiøse samfunn har form av å være politiske partier. Dette fantes ikke i Norge for ti år siden. Men nå er det her, og da må regelverket følge etter, sier Støre, som understreker at forslagene gjelder alle trossamfunn, ikke bare muslimer.

Skolekontroll VG har tidligere meldt at utvalget også vil innføre obligatorisk kurs og avsluttende prøve i norsk og samfunnsfag for religiøse ledere. De vil også pålegge språkstøtte til fireåringer som ikke behersker norsk godt nok.

Klassekampen skriver idag at utvalget også foreslår å begrense antallet religiøse skoler i Norge.

- Vi er bekymret for at privatskoleloven åpner for stadig flere religiøse skoler. Særlig er vi opptatt av å unngå skoler primært rettet mot minoritetsungdom. Derfor foreslår vi å utrede om det kan stilles krav til integrering for å godkjenne slike skoler, sier Støre.

Norskeksamen En rekke andre forslag er også lekket ut fra Støre-utvalgets rapport. Utvalget foreslår at innvandrere skal måtte bestå en eksamen i norsk og kunne svare på spørsmål om norske samfunnsforhold for å få statsborgerskap.

- Vi skal stille strengere krav til folk. Jeg har hørt karakteristikken «rause, men tøffe» om disse forslagene. Det er en karakteristikk jeg kan stå inne for. Istedenfor å peke på riset bak speilet, vil jeg heller holde fram en gulrot. Med bestått norskprøve har du et sertifikat som blant annet vil hjelpe deg til arbeid og bolig, sa Støre til NTB søndag.

Utvalget vil også pålegge kommunene å gi arbeidsinnvandrere fra EØS og deres familier tilbud om norskopplæring. EØS-reglementet tillater imidlertid ikke at stilles krav om gjennomføring av norsk- og samfunnsopplæring.

Ekteskapsforbud Det mest kontroversielle forslaget til utvalget er trolig forbudet mot ekteskap inngått mellom søskenbarn. Hensikten er å redusere risikoen for blant annet misdannelser, genetiske sykdommer og spedbarnsdød - samt å forhindre tvangsekteskap.

Leder av Norsk Innvandrerforum, Athar Ali, har betegnet forslaget som et overgrep. Også Folkehelseinstituttets assisterende direktør Camilla Stoltenberg og forsker og antropolog Torunn Arntsen Sajjad er kritiske til at et lovfestet forbud er riktig middel i saken.
Utvalgsleder Jonas Gahr Støre har sagt at han venter at en del av forslagene vil bli oppfattet som kontroversielle.
(NTB)