Støre vil ruste opp eldreomsorgen med 16.000 årsverk

Heftig opprustningsplan fra helseministeren før valget.

SÅ MYE BEDRE: Helse og omsorgsminister Jonas Gahr Støre har lagt fram en 18-punkts plan for å ruste opp eldreomsorgen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SÅ MYE BEDRE: Helse og omsorgsminister Jonas Gahr Støre har lagt fram en 18-punkts plan for å ruste opp eldreomsorgen. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny plan på 18 punkter legger Arbeiderpartiet fram hvordan de vil løfte eldreomsorgen fram mot 2020.

- Vi vil legge til rette for et nyskapende løft for eldreomsorgen i disse årene. Fra 2020 vet vi at antall over 80 år øker betydelig. Nå har vi et vindu hvor kommunene kan ruste opp, rehabilitere, fornye og bygge nytt, så de er forberedt på den utviklingen, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Planen innebærer 16.000 nye årsverk og kompetanseheving for 28.000 ansatte i omsorgstjenesten de neste sju årene.

Gir til kommunene Hovedpunktene i satsingen er milliardbeløp til nye årsverk og kompetanseheving av ansatte i den kommunale omsorgstjenesten.

- Vi vil gi kommunene rom til å ansatte 16.000 nye årsverk i perioden 2012 til 2020, og vi vil gi 28.000 av de ansatte tilbud om kompetanseheving, sier Støre.

Helse- og omsorgsministeren sier han ikke i dag har tall på hvor mye satsingen vil koste, men sier den skal finansieres gjennom økte økonomiske rammer for kommunene kombinert med statlige tilskuddsordninger.

Trenger flere frivillige - Samtidig er budskapet i denne planen at vi har behov for å tenke nytt hvis vi skal løse bemanningsutfordring i omsorgssektoren, sier Støre.

Han peker på at dersom man skal sørge for bemanning etter samme mal som i dag, så må hver tredje ungdom velge et yrke innen helsesektoren.

- Det kommer ikke til å skje, og jeg tror heller ikke det er ønskelig. Da må vi mobilisere nye omsorgsressurser, det handler om i større grad å engasjere frivillige, ideelle organisasjoner og pårørende, samt ta i bruk ny velferdsteknologi, sier Støre, som vil legge fram en ny frivillighetsstrategi, samt et handlingsprogram for moderne pårørendepolitikk.

Nytt sykehjemsløfte Strategien inneholder også nye løfter om opprusting av sykehjemsplasser.

Det har vært mye bråk rundt løftet regjeringen ga i 2008 om å sørge for 12.000 nye sykehjemsplasser innen 2015. Senest i Dagsrevyen tirsdag ble Støre kjørt på om løftet skulle forstås som 12.000 flere plasser på toppen av de eksisterende eller ikke.

- Løftet har alltid inkludert både bygging av nye plasser og rehabilitering av gamle, og vi er på god vei til å fullføre dette målet. Fra 2015 vil vi sette nye mål for fortsatt opprusting av sykehjem og omsorgsplasser basert på hva kommunene da har behov for, sier Støre.

Måle god eldreomsorg Etablering av et fond for velferdsteknologi, lovfestet dagaktivitetstilbud for demente, landsdekkende tilbud om pårørendeskoler og utvikling av en nasjonal sertifiseringsordning for aktiviteter og meningsfulle opplevelser i sykehjem, er blant andre tiltak i omsorgsplanen.

Støre vil også ha et bedre system for hvordan man skal måle god eldreomsorg.
NTB