- Støre ville ikke høre

BODØ (Dagbladet): - Dere har det ikke så ille, og det vil i hvert fall bli mye verre med Høyre i regjering, var budskapet fra stabssjef Jonas Gahr Støre til Nordlandsopprøret i går kveld. Men han ble slaktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dere snakker om statistikk, vi snakker om våre liv, freste Bente Mortensen. Jordmora, sykepleieren og RV-politikeren Mortensen fra Sandnessjøen snakket om fødeavdelinga på lokalsykehuset som øyboerne på Helgeland er livredde for å miste. Gahr Støre la fram tall som viser at Nordland ligger godt an, ja faktisk i de fleste tilfeller bedre, på levekårsstatistikken enn andre fylker - i gjennomsnitt.

Ulike verdener

Men nordlandsopprørerne var like opprørte etter to timers intensiv krangel om hvordan det egentlig står til i distriktene. For det var to vidt forskjellige bilder av virkeligheten som ble malt fram mellom bordene på SAS-hotellet. Og da Gahr Støre, som måtte omplassere sin 20 millioner store aksjeformue da han ble stabssjef, møtte seniorfisker Kurt Bakken fra Støtt, som har sett færre og færre naboer år for år, snakket de til hver sin vegg.

- Dette hadde ingenting for seg. Støre var lite lydhør. Det er provoserende å fortelle om våre liv for etterpå å få vite fra Gahr Støre at ifølge statistikken har vi det ikke sånn. Og så forventer de at vi skal stemme Ap? sa en oppgitt initiativtaker Unn-Eli Andreassen da det var over.

Jonas Gahr Støre derimot var fornøyd:

- Veldig ålreit. To gode timer. Jeg lyttet, presenterte regjeringas distriktspolitikk og advarte dem mot konsekvensene av en Høyre-regjering til høsten. De som får merke velferdskuttene til Høyre sterkest, er ikke de som bor i det sentrale østlandsområdet, for å si det forsiktig.

Støre tok den støyten som Nordlandsopprøret ville at Jens Stoltenberg skulle ta. Men sjefen nektet, i frykt for nye Vadsø-tilstander, der en statsminister måtte stå skolerett for illsinte finnmarkinger i vinter.

- Ikke grasrota

- Hvis alt ikke er så ille som nordlendingene skal ha det til, hvorfor er de da så opprørte? spurte Dagbladet Støre før han kom til Bodø.

- Jeg skal være forsiktig med svarene her. Men i en tid med så mange forandringer, så finnes det ulike kanaler for å få ut frustrasjonen. Nordlandsopprøret er en legitim røst, men de er ikke automatisk et uttrykk for det grasrota mener. Dette har vel også med det nordnorske temperamentet å gjøre. De har en egen, sterk måte å uttrykke seg på, forklarer Støre.

I dag samles statsrådene til regjeringskonferanse i Bodø samtidig med at Nordlandsopprøret mobiliserer til sitt motarrangement.

Jordmor og RVs stortingskandidat i Nordland, bente Mortensen, ramset opp for stabssjef Jonas gahr Støre problemene i distriktet.