Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Støre viser manglende lederskap

I landsmøtetalen torsdag sto Ap-leder Jonas Gahr Støre fjellstøtt på konsekvensutredning i LoVeSe. To dager senere hadde han snudd.

LANDSMØTET: Ap-leder Jonas Gahr Støre argumenterte i det lengste for at kompromisset far 2017 skulle beholdes, men innså at landsmøtet ville noe annet. I formiddag presenterte Støre selv forslaget fra redaksjonskomiteen landsmøtet kommer til å vedta. Video og reporter: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
LAGSEIER: Leder i AUF Ina Libak kaller det en lagseier at Ap nå sier nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja. Video og reporter: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Som leder av Arbeiderpartiet er det min jobb å stå på partiprogrammet. Spørsmålet om konsekvensutredning har vært en del av samfunnsdebatten, og det er verdt for meg å si det. Og det er mange som spør om min mening og da har jeg gitt den.

Snuoperasjon

Det sa Jonas Gahr Støre til Dagbladet på torsdag, kort tid etter at han hadde holdt sin landsmøtetale. I den forsvarte han kompromisset fra 2017, som Arbeiderpartiet gikk til valg på:

«Ja, det betyr at vi basert på kunnskap går skrittvis fram i nye områder, slik vi går inn for i partiprogrammet for denne perioden i havområdene utenfor Lofoten.»

I dag, to dager seinere, var det klart at Jonas Gahr Støres kompromiss ville gå på et nederlag i landsmøtesalen - og AUF og miljøbevegelsen fikk sin seier. Det blir ingen konsekvensutredning i havområdene utenfor Lofoten.

- Manglende lederskap

- Jonas Gahr Støre viser manglende lederskap, manglende gjennomslag i eget parti og hindrer Nord-Norge den positive utviklingen resten av kysten har, sier Frp-leder Siv Jensen i en uttalelse.

I fagbevegelsen er skuffelsen stor over at Arbeiderpartiet skifter politikk midt i stortingsperioden. Fellesforbundets leder Jørn Eggum er ikke bare litt skuffet. Han er «jævlig skuffet». LO-leder Hans-Christian Gabrielsen trekker fram det spesielle at Arbeiderpartiet skifter politikk midt i en stortingsperiode.

Siv Jensen reagerer på det samme.

- Dette er et historisk brudd med industrilinjen i fagbevegelsen. Arbeiderpartiet svikter arbeiderne. Arbeiderpartiet har gått fra å være garantisten for forutsigbarhet i oljepolitikken til å snu midt i en valgperiode, sier Jensen, og legger til at hun også er bekymret som finansminister.

- Petroleumsvirksomheten bidro med 251 milliarder kroner i fjor. Hver femte skattekrone, sier Jensen.

- Trist

Høyre er også forundret over at Arbeiderpartiet nå ikke vil gå inn for oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Nestleder Bent Høie, fra oljefylket Rogaland, syns det er trist å se på det som skjer i Arbeiderpartiet.

- Det er trist å se at den delen av fagbevegelsen som representere industrien har fått mindre innflytelse i Arbeiderpartiet. Dette er et direkte angrep på LOs medlemmer.

- Høyre og Ap har i 40 år stått sammen om de lange linjene for petroleumspolitikken. Det tror jeg har vært en styrke for landet vårt og for de som jobber i næringen. Høyre og Ap har vært fundamentene på hver side av politikken i oljeeventyret. En mer uforutsigbar oljepolitikk er dårlig nytt for Norges største næring, for de 170 000 ansatte, og det er dårlig nytt for verdens klimagassutslipp, sier Høie.

- Vingling

Partikollega Linda Hofstad Helleland går enda lenger.

- Det blir tragikomisk når Støre nevner olje og gass som en framtidsnæring, samtidig som partiet hans går mot konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja - og samtidig som ungdomspartiet hans vil sette sluttdato for oljen, sier Helleland i en uttalelse.

Helleland mener vinglingen fra Arbeiderpartiet skader næringslivet.

- Det er umulig å vite hva det neste oljestandpunktet Arbeiderpartiet vingler seg fram til er. Støres vingling i næringspolitikken er veldig uheldig for norske bedrifter. Det skaper usikkerhet, som igjen setter norske arbeidsplasser i fare, sier Helleland.

«Oljeavhengige Støre»

Heller ikke fra MDG får Jonas Gahr Støre ros. Selv når miljøsiden har vunnet.

- Det er bra at fylkeslagene, AUF og klimademonstrantene har presset oljeavhengige Støre til å snu i denne saken og si nei til konsekvensutredning. Men dette er ikke nok, sier Une Bastholm i en uttalelse.

MDG-Bastholm varsler at partiet allerede tirsdag vil gi Arbeiderpartiet mulighet til å stemme for varig vern av områdene. Noe Støre i dag var klar på ikke er aktuelt.

- Nå kan vi endelig komme oss videre til den egentlige debatten om varig vern og hvordan Norge skal stenge oljekranene for godt, og skape nye grønne arbeidsplasser. Vi i MDG kommer til å fremme et forslag om varig vern på Stortinget allerede på tirsdag, sier Bastholm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!