Storebror ser «alt» i Storbritannia

Mellom en og to millioner overvåkningskameraer følger britene på offentlige steder, døgnet rundt, og bilder av skyldige og uskyldige havner på tv. Nå tar politiet teknikken minst ett skritt videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At det står kameraer inne i banken og butikken, begynner vi å bli vant til. Det britiske politiet går flere skritt til. Ingen vet helt sikkert hvor mange overvåkningskameraer som følger britene døgnet rundt. Antallet er trolig mellom en og to millioner, melder msnbc.com.

Og britene sier de føler seg tryggere som følge av overvåkningskameraene. Eldre mennesker sier de tar spaserturen der de vet at kameraene står.

Men nå begynner det å gå for langt. Bilder av mennesker som gjør dumme ting havner på tv, uten at de vet noe om det. Politiets video-opptak av elendige sjåfører og tåpelig oppførsel vekker latter. Verre er det kanskje at bilder av mistenkte i kriminalsaker havner på tv, særlig når det viser seg at de var uskyldige.

- Folk har rett til privatliv, ikke bare i sine egne hjem, men også når de vandrer rundt i gatene, sier John Wadham, leder i menneskerettighetsgruppen Liberty til msnbc.com.

Men det stopper ikke med det. Flere kamera-operatører har fått sparken for å ha zoomet seg inn på pene damer, for så å la overvåkingskameraer følge vedkommende rundt i byen. Undersøkelser viser også at flere av de som styrer kameraene er følger sine fordommer. De har en tendens til å følge unge svarte menn, for å se om de gjør noe ulovlig.

Søker automatisk etter kriminelle

Politiet i Storbritannia er så begeistret for den nye teknikken, at de nå har begynt å utvikle programvare som kan «melde fra» dersom noen kaster søppel eller urinerer på offentlig sted. De har også begynt å bruke programvare som kan kjenne igjen menneskers ansikter. Politiet i Birmingham og London skal allerede ha tatt denne teknologien i bruk for å sjekke om de finner kjente kriminelle på videofilmene.

Med ansiktsgjenkjenning og mulighet til å spore kreditkortnumre kan politiet få full kontroll over de kriminelle, melder msnbc.

Kameraer i hjemmene

Om det britiske politiet har latt seg inspirere av «Q» i James Bond, vites ikke, men forskere har nå begynt å utvikle små flyvende roboter, med kamera mellom vingene selvfølgelig. De kommer i tillegg til kameraene som allerede er i politibilene og på bussene.

Overvåkingskameraene har havnet i skolenes busskur, der man som kjent smugrøyker, og på skolenes toaletter. Det eneste stedet britene nå kan være sikre på at de ikke er overvåket er i hjemmene. Men nå kan det hende det havner kameraer der også.

Både politiet og sikkerhetsselskaper er nå lei av falske alarmer hjemme hos folk. Nå ønsker de å installere kameraer som de kan ringe opp for å sjekke om alarmen er falsk eller ikke. Dermed slipper de å rykke ut.

Flere huseiere kan sikkert tenke seg å ha dette koplet til Internett slik at de kan sjekke om de har innbrudd hjemme. Men bildene kan altså havne på avveie, og i verste fall på tv.

- Forskning viser at folk raskt tilpasser seg ideen om å være overvåket. De tenker seg kanskje mer om i begynnelsen, men etter en stund ser de ut til å glemme kameraene, sier psykologiprofessor Graham Davies ved universitetet i Leicester til msnbc.

De oppfører seg altså som på Big Brother.

HER SER DE ALT: Britenes innenriksminister Jack Straw besøkte London-politiets overvåkingssentral der kamerane styres fra 1. mai i år.