Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storebror ser deg

Det er vel ett år siden bombene eksploderte på Londons undergrunnsbane. De førte til panikk blant politikerne og lover som begrenser ytringsfriheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London (Dagbladet): Torsdag 29. juni hadde The Independent en førsteside som lød: «Advarsel. Hvis du leser denne avisen, kan du bli arrestert under regjeringens antiterrorist lover». Charity Sweet tok med seg avisen og sto med den utenfor statsministerens dør i Downing Street 10. Ganske riktig, hun ble forhørt av en politimann. Hun ble ikke arrestert, men fikk en skriftlig forklaring på hvorfor politimannen hadde avhørt henne. Der sto det: «fordi hun leste The Independent».

DETTE SKJER i demokratiet Storbritannia i 2006. 18. juni ble Steven Jago arrestert fordi han hadde med seg flere eksemplarer av Vanity Fair. Magasinets London-korrespondent Henri Porter hadde skrevet om Tony Blairs «Ettermæle som Storebror» og Jago oppholdt seg i regjeringsstrøket med dette «farlige» bladet. Han ble siktet for å ha i sin besittelse «undergravende tekster».Britene lever i en stat som minner stadig mer om George Orwells «1984». Overalt er det overvåkingskameraer.

I EN LEILIGHET i Richmond bor 82 år gamle Walter Wolfgang. Han ble kastet ut av Labours landsmøte i Brighton i oktober i fjor fordi han ropte «sludder» da utenriksminister Jack Straw fortalte forsamlingen at britene hadde gått inn i Irak for å skape demokrati. Wolfgang, i sin tid på flukt fra fra nazistene, ble tatt av vaktene og kastet på gata. Under det samme landsmøtet ble en ung mann arrestert fordi han gikk rundt med ei T-skjorte hvor det sto: «Blair og Bush er kriminelle». Politiet hadde ingen rett til å pågripe mannen, men Brighton var erklært som «spesielt område» hvor politiet kunne arrestere mistenkelige personer i henhold til antiterrorlovene.

AMNESTY INTERNATIONAL har skrevet en rapport som anklager regjeringen for å utsette internerte i Belmarch fengselet for «ondsinnet, umenneskelig og nedverdigende behandling». Det heter i rapporten at «terroristmistenkte blir i virkeligheten straffet ved at de holdes internert i årevis i en Kafka-liknende situasjon» basert på hemmelige anklager, som kan ha «ødeleggende virkning» for dem. En av de siste lovene som er innført i Storbritannia, gjør det forbudt å «glorifisere» terrorisme. Denne kan brukes mot dem som støtter frigjøringsbevegelser rundt om i verden, hvis regjeringen mener bevegelsene er «terrorister». Britiske regjeringer har i tidenes løp stemplet mange bevegelser som terrorister - fra Mau Mau i Kenya til ANC i Sør-Afrika. Tidligere kunne man ikke bli arrestert for å støtte personer som Nelson Mandela eller bevegelser som ANC, det kan man nå.Tendensen er klar. Britene skal kontrolleres.