Storebror ser dere, Norge

Og det er ikke et vakkert syn, skriver Niklas Svensson fra svenske Expressen.

DEKKET VALGET: Niklas Svensson fra Expressen var i Norge for å dekke valget, og forteller nå om de svenske reaksjonene på nordmennenes valg. (Foto: Expressen)
DEKKET VALGET: Niklas Svensson fra Expressen var i Norge for å dekke valget, og forteller nå om de svenske reaksjonene på nordmennenes valg. (Foto: Expressen)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Boikott Norge!» «Hvordan kunne nordmenn slippe rasister inn i regjering?» «Som om Bert Karlsson skulle erstatte Anders Borg som finansminister.»
Dette er noen av reaksjonene jeg har møtt etter at jeg forlot Oslo og rapporteringen av det norske valget tidligere denne uka. Mange svensker synes det er rart at et parti som Fremskrittspartiet kan havne i regjering, bare to år etter den grusomme terroren i Oslo og på Utøya. Vi husker jo at Fremskrittspartiet var Anders Behring Breiviks parti.

Da, etter attentatet, var Jens Stoltenberg ikke bare Norges statsminister. Hans budskap gikk også hjem i Sverige - fra venstre til høyresida. Dager etter valget er derfor mange her i Sverige forundret over at Jens Stoltenberg må gå av som statsminister, når arbeidsledigheten bare er halvparten så stor som i Sverige.

Fremskrittspartiet og Siv Jensen vil ikke vedkjenne seg sammenlikningen med Sverigedemokraterna. Her hjemme i Sverige applauderer Sverigedemokraterna og deres velgere utviklingen i Norge.
«Mandagens norske valg førte til at et innvandringskritisk og delvis nasjonalistisk og konservativt parti nå har kjempet seg fram til regjeringsmakt. Det er en stor omveltning i norsk og nordisk politikk,» konstaterer for eksempel Mattias Karlsson, parlamentarisk nestleder for Sverigedemokraterna i riksdagen, i et blogginnlegg.

Punkt for punkt ramser han så opp på hvilke politiske områder Fremskrittspartiet og Sverigedemokraterna deler syn: «Slå ring om den nasjonale identiteten og kulturarven, begrens innvandringen, motvirke islamiseringen, forbedre pensjonistenes vilkår, skjerpe straffene, styrke forsvaret, effektivisere og begrense bistanden, styrke kjernefamilien, innføre flere folkeavstemninigerog mer.»
Mattias Karlsson avslutter med å slå fast at «tross forskjellene vil jeg hevde at intet norsk parti likner SD mer enn Frp og visa versa. Vi er ikke søsterpartier, men relativt like partier.»

Sverigedemokraterna gjør dermed Fremskrittspartiet en bjørnetjeneste. I sluttspurten av valgkampen møtte jeg Erna Solberg og stilte spørsmål om sammenlikningen med Sverigedemokraterna. Solberg mente sammenlikningen var urettferdig og at partiet snarere kan sammenliknes med Ny Demokrati - et parti som ble stiftet i 1991 av greven Ian Wachtmeister og plateselskapsdirektøren Bert Karlsson, og som gikk konkurs i år 2000. For de fleste svensker er det ingen vakker sammenlikning, Erna.