Storebror tar saken

Navn: Per Danielsen Alder: 46 år Yrke: Advokat og statsviter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Per Danielsen er engasjert i et forsøk på å forhindre at hans lillebror Dag blir ekskludert fra Fremskrittspartiet. Han har allerede viftet med paragrafene med sin særegne stil. Tørr og slepen glir ordene maskinmessig og monotont ut av munnen. Han er ytterst spissfindig, og alt han sier er ledsaget av et uutgrunnelig flir.

Mye er skrevet om Danielsen, og lite av det er pent. Riktignok minnes hans skolelærer ham som en gutt med glimt i øyet og lun humor. Dessuten var han intelligent, skoleflink og god i sjakk. Men derfra og videre i livet har det vært langt mellom godordene.

For det første: «Per Danielsen er hard, kompromissløs og ganske arrogant.» For det andre: «Jeg kjenner 100 advokater og har ennå ikke hørt en eneste si et pent ord om Per Danielsen noen gang.» Og for det tredje: «Han er notorisk upålitelig, skriver ut skyhøye regninger og tenker i det hele tatt mer på seg selv enn klientene.»

For dem som nå måtte ane konturene av et injuriesøksmål, kan vi fortelle at alle tre sitatene sto på trykk i Dagbladet for seks år siden. Det gikk bra den gang, vi antar at det går bra igjen. For injurielovgivningens skyld bringer vi hans egne kommentarer til utsagnene: «Såpass må jeg tåle når jeg opptrer i offentlighet.» Og litt lenger ute i intervjuet: «Jeg forsøker aldri å legge an på å være et sjarmtroll.»

Flygersønnen Per var en gang selv politisk aktiv. I 1975 stilte den mørkeblå Danielsen til valg som leder av Unge Høyre. Motkandidat var Per-Kristian Foss. Landsmøtet vedtok å velge Foss til leder, mens Danielsen ble ekskludert. En av hans meningsfeller fra den tida var Jan Simonsen. I protest mot den «udemokratiske fremgangsmåten mot Danielsen» meldte han seg av ut Høyre og inn i det som skulle bli Fremskrittspartiet.

To ganger har Simonsen stått som forlover for Per Danielsen, og av de to ekteskapene er det blitt tre barn. Det sies at han er en lojal venn som gjerne inviterer både venner og venners venner på båttur i Oslofjorden i sin romslige yacht. Å være jurist med injurier som spesiale har vært en god forretning for Danielsen, og spesielt godt var året 1993 da han tjente 7,8 millioner. Nå bor han med sin sekretærkone i en stor villa et steinkast fra Mosseveien. Huset ble kjøpt i fjor for 6,6 millioner kroner. Inntekten det året var 3,5 millioner. Han har altså til salt i såret.