Storebror uten kontroll

Under en halv stilling er ressursene EUs ministerråd har satt av til å kontrollere at Europas største dataregister drives etter reglene. I dag ble Norge en del av Schengen-området og tilknyttet dataregisteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Datanettverket Schengen Information System (SIS) er ryggraden i kontrollregimet som nå erstatter grensekontrollen mellom de 15 Schengen-landene. I SIS ligger opplysninger om ettersøkte personer, uønskede utlendinger, stjålne biler og ID-kort. Registeret er tilgjengelig fra 50000 terminaler.

- Dette er et gigantisk kontrollsystem, og som alle slike systemer kan det bli misbrukt, sier direktør Georg Apenes i Datatilsynet. Organet har ansvaret for tilsyn med at registeret i Norge føres i tråd med reglene.

Dårlig kontroll

SIS har vært i drift siden 1995 og har mer enn ni millioner filer. 1,3 millioner mennesker er registrert. 89 prosent er uønskede utlendinger.

Til tross for det enorme omfanget fins det ikke noen godt utbygd kontroll med systemet. Kontrollorganet Schengen Joint Supervisory Authority (JSA) disponerer under en halv stilling. Lederen for JSA, belgieren Bart De Schutter, sier til Dagens Nyheter at han må gjøre mye av arbeidet på fritida.

- Vi er mildt sagt frustrerte over mangelen på ressurser, sier han.

JSA-styret består av folk fra landenes datatilsyn. Norges datatilsyn har tale- og forslagsrett, men ikke stemmerett.

Misbruk

JSA har rettet kritikk mot registeret. SIS er utenfor demokratisk og juridisk kontroll, er åpent for misbruk og for brudd på folks rett til privatliv, heter det.

JSA viser til at det er svært vanskelig å få slettet opplysninger. Nylig ble en borger fra Etiopia bosatt i Budapest, nektet adgang til Østerrike. Mannen hadde rapportert sitt pass stjålet og blitt feilaktig registrert i SIS. Det tok åtte måneder før feilen ble rettet.