Storeksplosjon i sentrum av Bagdad

Minst 80 drept og over 150 skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Massiv svart røyk dekket himmelen over Shorja Market i sentrum av Bagdad i dag etter at flere bomber gikk av under markeringen av ettårsdagen for angrepeneAl-Askari-moskeen, et sjiamuslimsk helligsted i Samarra.

Den irakiske regjeringen hadde innført en 15 minutters arbeidsstans for å markere ettårsdagen for angrepet. Ifølge de siste nyhetsmeldingene er minst 71 mennesker drept og over 150 skadd.

Minst ni mennesker ble drept i en annen bomeeksplosjon like ved.

- Startet i en garasje

Volden startet da en bombe plassert i en bag eksploderte i et travelt område nær en populær falaffelrestaurant i Bab al-Sharji-delen av Bagdad. Her ble ni drept og 19 skadd.

Omtrent en halvtime senere, gikk to biler fullpakket med eksplosiver i lufta nær Shorja Market. En bygning kollapset og butikker ble satt i brann, ifølge AP. De to eksplosjonene skjedde mindre enn hundre meter fra hverandre. Politiet sier at dødstallene trolig vil stige.

En butikkeier som fikk butikken satt i brann, forteller at en av bilene var parkert i en garasje under et toetasjers marked kalt Al-Arabi, ikke langt fra den irakiske sentralbanken. Mohammed Najaim sa flammer kom ut av garasjen, som har plass til flere hundre biler.

Ambulanser og personbiler plukket opp mange av de over 100 skadde og fraktet dem til al-Kindi-sykehuset i den sjiadominerte regionen, som har vært utsatt for en rekke bombeangrep siden januar i år.

ETTÅRSMARKERING: Tunge smell og svart røyk over Shorja-markedet i Bagdad, da bomber gikk av under ettårsmarkeringen for angrepene på al-Askari-moskeen i fjor. Foto: Reuters/Scanpix
ETTÅRSMARKERING: Tunge smell og svart røyk over Shorja-markedet i Bagdad, da bomber gikk av under ettårsmarkeringen for angrepene på al-Askari-moskeen i fjor. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Bagdads markeder har også vært et populært mål for opprørere.

Oppfordret til å beherske seg

Samarra-angrepet i fjor får skylda for å ha utløst den sekteriske voldsspiralen i Irak.

Storayatollah Ali al-Sistani sier fjorårets moskébomber kastet Irak ut i en syklus av blind vold. Al-Sistani oppfordret de sørgende sjiamuslimene til å opptre behersket under dagens markering.

- Vi oppfordrer alle troende som markerer denne triste begivenheten og uttrykker sine følelser...å utøve maksimum beherskelse og ikke si eller gjøre noe som vil skade våre sunnibrødre, som er uskyldige for det som skjedde og som ikke aksepterer det, sa Ali al-Sistani, da han talte under ettårsmarkeringen, melder Reuters.

Al-Sistani, som holder til i den hellige byen Najaf, ansees som en moderat stemme i det krigsherjede Irak.

Tøffere linje mot al-Sadr

Ifølge FN ble 34 452 sivile drept i voldshandlinger mellom ulike irakiske grupperinger.

Mange hadde spådd at tilhengerne av Muqtada al-Sadr og hans Mahdi-hær, som beskyldes for å stå bak mye volden i Irak, ville gå klar av den omfattende nye sikkerhetsoperasjonen, siden al-Sadr har støttet statsminister Nouri al-Maliki.

Men torsdagens arrestasjon av visehelseminister Hakem Abbas al-Zamili, som knyttes til al-Sadrs gruppe, sendte et signal om at al-Maliki har inntatt en tøffere posisjon.

BYGNINGER I BRANN: Irakiske brannmenn kjemper mot flammene etter bombeeksplosjonene.
- STOD I GARASJE: Et vitne sier til nyhetsbyrået AP at den ene av bilene med eksplosiver stod parkert i en garasje.
DØDSTALLENE VIL STIGE: Irakere står utenfor en av de utbrente bygningene og sørger. De foreløpige meldingene går ut på at minst 80 ble drept i bombeeksplosjonene. Irakisk politi sier dødstallene vil stige.
LØP! LØP!: En ung iraker løper nedover gatene kort tid etter eksplosjonen og ber folk flykte unna.
TO BOMBER:</B> En iraker løper forbi en brennende bygning etter at de to bilbombene hadde gått av i sentrum av Bagdad.
FRAKTES TIL SYKEHUS: Et bombeoffer fraktes til al-Kindi-sykehuset i Bagdad.