Støres afghanske jente operert i dag

- Det står bra til med henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den ti år gamle brannskadde jenta fra Afghanistan, som fikk være med Jonas Gahr Støres fly til Norge, har nå gått gjennom sin første operasjon.

- Alt står bra til

Brannskadeavsnittet ved Haukeland Universitetssjukehus skriver i en pressemelding at alt står bra til med jenta. Hun får fremdeles aktiv brannskadebehandling og neste operasjon vil skje om en uke.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre besøkte Afghanistan i forrige uke. Der ble han kontaktet av den norske militærlegen Terje Erlid, som fortalte ham om den alvorlig skadde jenta Naoroz.

Tok med Naoroz til Norge

Da Støre reiste hjem fredag formiddag, var det med en ekstra passasjer på flyet.

- Den norske legen har engasjert seg i kampen for å redde jentas liv, men manglet transport til Haukeland. Jeg driver ikke i transportbransjen, men hadde nå mulighet til å tilby transport fordi vi har chartret et fly hjem til Norge. Legen har gjort sin jobb, nå er det naturlig at jeg gjør det jeg kan for å redde livet hennes, sa Støre til Dagbladet.no før han reiste tilbake til Norge.

Livstruende brannskader

SKAL TA VARE PÅ DATTEREN: - Vi skal ta godt vare på datteren din, lovet utenriksminister Jonas Gahr Støre, (th) geitebonden Gulandeer Giran før avreisen fra Kabul. Foto: Scanpix
SKAL TA VARE PÅ DATTEREN: - Vi skal ta godt vare på datteren din, lovet utenriksminister Jonas Gahr Støre, (th) geitebonden Gulandeer Giran før avreisen fra Kabul. Foto: Scanpix Vis mer

Den ti år gamle jenta fikk brannskader på 30 prosent av kroppen da en oljelampe eksploderte inne i huset hvor familien bodde. Alt familien på seks personer hadde, forsvant i brannen. Naoroz er den eldste i en søskenflokk på fire. Foreldrene er gjetere, og de kommer fra en landsby seks timer fra Meymaneh, i Faryab-provinsen.

Kunne dø

På et sykehus i Meymaneh møtte hun den norske legen, Erlid, som tok kontakt med eksperter fra Haukeland sykehus, som er regnet for å ha Norges beste kompetanse på brannskader. Ekspertene mente at jenta ville dø dersom hun ikke fikk behandling. En behandling som var umulig å få i Afghanistan.

Jenta reiste til Bergen sammen med faren Gulandeer, hvor et team fra Røde Kors skal ta vare på de to under oppholdet.

Brannskader er et stort problem i Afghanistan om vinteren. På grunn av sterk kulde må folk ta i bruk kullfyrte vedovner som ofte fører til husbrann og personskader.

Bistandsprosjekt

Støre fortalte sist uke at han har tatt initiativ til et bistandsprosjekt i samarbeid med internasjonale Røde Kors. Prosjektet skal forebygge og behandle brannskader. I tillegg skal legene få bedre opplæring i å håndtere slike typer skader.

- Samtidig setter vi med dette fokus på et stort problem for menneskene i Afghanistan, som hvert år dør eller blir lemlestet i brannulykker, sa Støre til Dagbladet.no.

FÅR HJELP I NORGE: Ti år gamle Naoroz vil bli operert for livstruende brannskader på Haukeland sykehus.