Støres familiepakke: - En bløff

Regjeringen lover en gavepakke til «vanlige familier». Men mange familier risikerer tapte inntekter når regjeringen skroter Solberg-regjeringens politikk med et pennestrøk, viser Dagbladets gjennomgang.

VANLIGE FAMILIER: Mange familier risikerer tapte inntekter som følge av statsminister Støres første budsjettendringer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VANLIGE FAMILIER: Mange familier risikerer tapte inntekter som følge av statsminister Støres første budsjettendringer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Støre-regjeringen skryter av å ha redusert maksprisen i barnehagen med 265 kroner til 3050 kroner.

Dette skal være en gavepakke til «vanlige familier».

Regjeringens budsjettforslag skroter forslaget som lå på bordet fra Solberg-regjeringen om å utvide foreldrefradraget fra og med barn nummer to. Dermed mister barnefamilier med to barn 2100 kroner i året, sammenliknet med budsjettforslaget fra Erna Solberg.

Støre-regjeringen vraker også fritidskortet, som ville gitt en tredjedel av landets familier opp mot 2000 kroner i året til å dekke faste fritidsaktiviteter.

Flere barnefamilier kan altså havne flere tusen i minus sammenliknet med Erna Solbergs budsjettforslag.

Bløff

- Støre-regjeringen gir til «vanlige» familier med den ene hånda, og tar med den andre. En bløff. Totalt går vanlige familier i minus. Støre-regjeringen styrker heller ikke de målretta ordninger for barn som lever i fattigdom, eller som har større behov for hjelp, konkluderer stortingsrepresentant Grunde Almeland (V).

Venstre-politikeren sier Støre-regjeringen «er en regjering som prioriterer folk med store biler i distriktene».

- Barnehagene prisene settes ned, som jo er mer enn hva din regjering maktet?

- Barnefattigdom finnes først og fremst i byer. Jeg bor i Gamle Oslo, det stedet i Norge hvor flest vokser opp i fattigdom - én av tre barn. For disse hjelper det ikke at barnehageprisen settes ned til 3000 kroner. Pris er et hinder i seg selv, og de trenger gratis plass og god informasjon om tilbudet for å inkluderes i det viktige fellesskapet. Men jeg er usikker på om disse barna - hvis frihet og muligheter avhenger av hvor godt vi klarer å lindre fattigdommen de lever i, og hindre at de tar den med seg inn i voksenlivet - går under regjeringens definisjon av «vanlige folk», sier Almeland.

Regjeringens svar

Dagbladet har bedt barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) kommentere regnestykke som viser at mange barnefamilier kommer tapende ut.

KRITISK: Grunde Almeland i Venstre refser regjeringen. Foto: Venstre
KRITISK: Grunde Almeland i Venstre refser regjeringen. Foto: Venstre Vis mer

Toppe svarer ved å peke på at Hurdalsplattformen slår fast at fattigdom skal reduseres, særlig fattigdommen som rammer barnefamilier.

- Vi vil jevne ut forskjeller i levekår, sikre sosial mobilitet og forebygge barnefattigdom, i hele landet. Dette tenker vi å følge opp, forsikrer hun i en e-post til Dagbladet.

- Øker kommunenes rammer

Toppe kommenterer verken regnestykket til Dagbladet eller kritikken fra Grunde Almeland i Venstre.

- Det meste av den daglige innsatsen for å motvirke barnefattigdom foregår ute i kommunene. I budsjettet for 2022 foreslår vi å øke kommunenes frie inntekter med 2,5 milliarder kroner, sier Toppe.

- Universelle velferdstiltak har mest å si for familiene med lavest inntekt, og vil gi dem større økonomisk handlingsrom, fortsetter Toppe.

- Et velfungerende skatte- og avgiftssystem bidrar òg til økonomisk omfordeling. Regjeringen vil arbeide for at fritidsaktiviteter er tilgjengelige for alle barn, men vil prioritere andre tiltak enn ordningen med fritidskort, avslutter statsråden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer