Støres friheter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gjennom stille diplomatisk arbeid har Norge vært med

på å utarbeide et kompromissforslag om ytringsfrihet

og religionsvern foran FNs betente rasismekonferanse

i Durban i Sør-Afrika. Slik forslaget foreligger nå er det en klar forbedring fra det beryktede dokumentet som ble lagt fram av representanter for autoritære stater som Iran, Libya og Cuba. Forbudet mot kritikk av islam er luket bort, og teksten maner nå til kamp mot oppfordringer til religiøst hat. Dokumentet uttrykker også bekymring for negative karakteristikker av religioner.

Vurdert som håndverk er dette antakelig godt arbeid. Problemet er at spørsmål som gjelder religionskritikk og ytringsfrihet er uegnet for tradisjonelle politiske manøvreringer og kompromisser. Utenriksminister Jonas Gahr Støres uklare og tvetydige håndtering av karikaturstriden er et godt eksempel på det. At angrepene på religionskritikk nå er pakket inn i utkast til ny tekst, bør ikke berolige noen. Her dreier det seg om friheter som må vernes, ikke gjøres til gjenstand for kompromisser. Støre må trå varsomt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer