Valg 2021

Støres overraskende angrep

Jonas Gahr Støre mener Rødt og MDG krav om avvikling og sluttdato for olje- og gassindustrien er bakvendt klimapolitikk. - MDG vil øke utslippene, hevder Ap-lederen.

PÅ HUGGET: Forsvarspilleren Jonas Gahr Støre prøver å runde her, er ingen ringere enn tidligere landslagsspiller og utenlandsproff Brede Hangeland. Under besøk i Sandnes i går ble det tid til en liten fotballkamp, og en prat med Hangeland og Ulf Sandnes-trener Bjarne Berntsen om breddefotball. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
PÅ HUGGET: Forsvarspilleren Jonas Gahr Støre prøver å runde her, er ingen ringere enn tidligere landslagsspiller og utenlandsproff Brede Hangeland. Under besøk i Sandnes i går ble det tid til en liten fotballkamp, og en prat med Hangeland og Ulf Sandnes-trener Bjarne Berntsen om breddefotball. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Publisert

SANDNES (Dagbladet): I innspurten av valgkampen går Ap-lederen, som kan bli avhengig av Rødt og MDGs støtte i Stortinget, knallhardt ut mot deres industri- og klimapolitikk.

Han maner velgere som er opptatt av industriarbeidsplasser og grønn omstilling til å hoppe ned fra gjerdet og velge Ap.

I går besøkte Støre oljebyen framfor noen i Norge, og Equinor, som under navnet Statoil var det første og største norske oljeselskapet. Hos Equinor fikk han bekreftet at ny teknologi og grønt skifte forutsetter inntjening fra olje og gass i lang tid framover, og at det grønne skiftet skjer på grunnlag av kompetansen i olje- og gassindustrien.

- Det Equinor gjør, er akkurat det vi sier i Aps program, utvikle, ikke avvikle oljeindustrien, sier Støre til Dagbladet.

Hos Equinor, tidligere Statoil, fikk Støre vist ny teknologi for fangst, lagring og transport av CO₂, som kan bli eksportnæring.

- Statoil var Norges første oljeselskap og har vært motoren i den norske olje- og gassindustrien. Blir Equinor også flaggskip i den grønne energiproduksjonen framover?

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Det er et selskap som har satt klimanøytralitet i 2050 som mål, og som er i ferd med å mobilisere store finansielle muskler for å satse på fornybar energi. Det gjør de fordi de fortsatt kan ta inntjening fra olje og gass, der de også kutter utslipp. Så den samlende kompetansen de har på industri og energi som er utviklet fra 70-tallet til i dag, er en unik ressurs Norge må ta vare på.

- Følger Aps program

- Så det Equinor gjør, er i tråd med Aps program?

- Ja, det er et eksempel på det. Det er en både finansielt og økonomisk riktig vei, for det er den veien verden går. Vi, som eier, ønsker ikke at selskapet skal henge igjen i det vi er i ferd med å gå ut av. Så ser vi at det også er andre selskaper langs kysten som nå utvikler kompetanse på havvind og havnæringer ut til havs. Det er slik at vi trenger mer industri for å få mindre utslipp, sier Støre.

GRØNT SKIFTE: Equinor har tydelige mål om utslippskutt og utvikler ny teknologi for fangst og lagring. Her studeren Jonas Gahr Støre en modell av en ubåt med teknologi for fangst, lagring og transport av CO2. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
GRØNT SKIFTE: Equinor har tydelige mål om utslippskutt og utvikler ny teknologi for fangst og lagring. Her studeren Jonas Gahr Støre en modell av en ubåt med teknologi for fangst, lagring og transport av CO2. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Det var Ap-strateger som Finn Lied, Jens Christian Hauge og Arve Johnsen som la grunnsteinene for Statoil. Det var et helstatlig selskap fram til 2001, da Jens Stoltenbergs første regjering fikk gjennomslag for en delprivatisering.

DRØYT: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre reagerer på statsminister Erna Solberg utsagn under partilederdebatten i Arendal. Video: NRK. Vis mer

- Ap har som utgangspunkt at industri og arbeid er viktig for samfunnets utvikling, velferd og fordeling. Det å sikre nasjonal kontroll med et sterkt industriselskap som ble bygd opp fra ingenting, er uttrykk for en industripolitikk tilpasset sin tid. Så var det viktig at man åpnet for privat innslag og børsnotering.

- Men fortsatt har staten og fellesskapet en viktig eierposisjon i Equinor. Skal vi sikre lønnsomhet og arbeidsplasser, må Equinor lykkes med det grønne skiftet. Det er da vi sier at de grønne næringene som havvind og hydrogen ikke er kommet langt nok til at man bare kan kutte ut olje- og gassbeinet. Denne overgangen skal skje ved en stat som stiller opp og stiller krav.

Skal kutte 55 prosent

- Går omstillingen fort nok?

- Selskapene må forholde seg til at Norge skal kutte 55 prosent utslipp innen 2030, og olje- og gassnæringen har sagt at de kan kutte 50 prosent utslipp på norsk sokkel innen den tid. Det er et viktig bidrag. Så slutter jo ikke oppgaven der. De nye industriene må bygges. Det er derfor det er så galt, som Rødt og MDG gjør, å sette en sluttdato og kutte både kompetanse og investering i olje og gass.

DROSJEKAOS: Første stopp på besøket i Rogaland var et møte med taxisjårører om regjeringens taxireform. I tillegg til kake deler Jonas Gahr Støre løfte om å si nei til frisleppet i taxinæringen i løpet av de første 100 dagene i regjering. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
DROSJEKAOS: Første stopp på besøket i Rogaland var et møte med taxisjårører om regjeringens taxireform. I tillegg til kake deler Jonas Gahr Støre løfte om å si nei til frisleppet i taxinæringen i løpet av de første 100 dagene i regjering. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer

- Høyrisiko

- Å legge ned en næring slik som Rødt og MDG vil, er som å kaste folk på sjøen for så å slenge ut livbøyen etterpå. Det er høyrisikospill og bakvendt klimapolitikk. Arbeiderpartiet vil heller lage ei bru fra fossil til fornybar og ta vare på folka underveis, sier Støre.

På Ipsos augustmåling får Aps førstevalg, en regjering av Ap, Sp og SV, akkurat flertall. Men på andre målinger trengs støtte fra Rødt og/eller MDG. Støre erkjenner at for mange av tidligere Ap-velgere og LO-medlemmer som er opptatt av industriarbeidsplasser, fortsatt sitter på gjerdet.

- Vi har en jobb å gjøre med å få dem med, sier Støre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer