Støres plan: Skal løse Vedum-floken

Trygve Slagsvold Vedum nekter fortsatt å svare på om han tar Senterpartiet i regjering med SV. Men i Arbeiderpartiet er planen klar - og jobben godt i gang med å forene de tre rødgrønne partiene.

NACH HOS STØRE?: Det ble en jubelkveld for Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, som nå kan begynne å tenke på regjeringsforhandlinger. Video: Vegard Krüger. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

RIS (Dagbladet): - I dag har jeg bare lyst til å være tilfreds med at jeg har ledet et parti som har sluttet rekkene. Som har vært så utrolig på lag. For et halvt år siden da vi hadde dårlige målinger, kunne det utløst noe annet. Men det som skjedde da var at det ble samling om politikk og retning, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet utenfor hjemmet på Ris.

- Blir det en Jägermeister i kveld, eller hva er i glasset?

- Jeg har noe på kjøl, men jeg tror det egentlig er tannpuss nå og senga.

- Ingen bobler?

- Jeg tror ikke det.

Ørkenvandring

Arbeiderpartiet har vært åtte år i opposisjon, den lengste perioden partiet har vært utenfor regjeringskontorene siden krigen.

Da er planen også klar for å ta makten tilbake. Som Dagbladet skrev allerede i vår har Arbeiderpartiet gjort grundige forberedelser. Partiprogrammene til Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV er lagt oppå hverandre, hvor er det felles politikk - hvor er de vanskelige sakene?

Allerede tirsdag begynner jobben. Støre skal ha samtaler med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken. Så skal partiene ha møter i sine respektive sentralstyrer før håpet er å starte forhandlinger neste uke.

Arbeiderpartiet har sentralstyremøte klokka 14 tirsdag. Da vil Støre få mandat til å gå videre.

Men veien har vært lang. Støre var Super-Jonas som utenriksminister, men gikk på et bittert valgnederlag i 2017 i sitt første valg som partileder.

Så kom metoo-oppgjøret i Arbeiderpartiet og i vinter var Senterpartiet større på målingene.

Trygve Slagsvold Vedum sier at situasjonen nå tilsier at Jonas Gahr Støre blir statsminister for en ny regjering. Foto: Marte Nyløkken Helseth / Reporter: Ingunn Dorholt Vis mer

Støre-hyllest

Likevel beholdt Støre - og Arbeiderpartiet - roen. Betalingen kom i valget. 26,4 prosent er isolert sett ikke noe bra valg for Arbeiderpartiet. Men gitt forutsetningene er det en seier så god som noen.

- Vi har stått i dette sammen og det gir resultater. Det er en tilfredsstillelse at når vi driver med det vi er til for, å lage politikk, være nær folk og kommer med løsninger, så gir det motivasjon og inspirasjon. Det er det jeg tar med meg i dag. Da er det lett å legge bak seg det som har vært tyngre. Men det har vært noen tøffe tak, sier Støre til Dagbladet om de tunge tidene.

Støre hylles da også av partifeller på det som er hans største kveld i politikken.

- Vi har en partileder som har holdt et høyt nivå i alle debattene han har deltatt i. Det har bidratt til at Ap har klatret desimal på desimal ifra 17-tallet i vinter til det som er resultat godt oppe på midten av 20-tallet, sier nestleder Hadia Tajik.

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum følger opp:

- Jonas har gjort en fantastisk jobb organisatorisk i partiet ved å bygge det opp igjen og gitt oss tiltro og selvtillit. Men ikke minst har denne valgkampen vist at dette er en statsmann som kommer til å bli en fantastisk god statsminister for hele Norges befolkning, sier Eggum, som også sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre.

STORTINGSVALGET: En rørt Jonas Gahr Støre holdt seierstale på valgvaken til Arbeiderpartiet. Video: Dagbladet TV. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

«Vil ikke»-Vedum

Det er ingen tvil om at Støres mål er en flertallsregjering med Sp og SV. Men Trygve Slagsvold Vedum solgte seg ikke billig - heller ikke på valgnatta.

- Vi har vært tydelige over tid på at vi vil bytte ut dagens regjering og erstatte den med en Sp/Ap-basert regjering. Så får vi begynne samtalene i morgen. Vi har et felles ansvar, så får vi bruke tiden framover, sier Sp-lederen.

Støre sier til Dagbladet at han ikke har dårlig tid. Det er vanlig i Norge at en ny regjering er på plass når budsjettet legges fram i midten av oktober, men SV har vedtatt at regjeringsplattformen skal ut på uravstemning.

Kraftig Sp-motstand

Dagbladet er kjent med at det er kraftig motstand i Senterpartiet mot en sånn løsning, og det kan bli den første nøtta Støre må knekke når han skal samle det rødgrønne laget.

Når det gjelder sakene det skal forhandles om er det ventet at de mest betente vil være olje- og gasspolitikken, klimaavgifter og rovdyr. Det er sakene der Sp og SV står lengst fra hverandre.

Senterpartiet kommer heller ikke uforberedt til et eventuelt forhandlingsbord. NTB skrev i august - og Dagbladet har fått det bekreftet - at Senterpartiet har to sentrale dokumenter klare:

  • En regjeringsplattform som peker ut retningen for en ny Ap/Sp-regjering.
  • En tilleggsproposisjon til statsbudsjettet for 2022 der det ligger en klar retningsforandring for Norge.

Vedum og Senterpartiets statsministerdrøm er imidlertid lagt død med et Ap som er 13 prosentpoeng større:

Det erkjente Vedum i natt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer