Stortingsvalget 2021

Støres skrekkfall

Sannsynligheten for et flertall for Støres drømmeregjering har stupt i løpet av de siste ukene, ifølge ferske beregninger fra statsviter, tallknuser og valgekspert Jørgen Bølstad ved UiO.

SJANSENE MINSKER: Ap-leder Jonas Gahr Støres drømmeregjering ser mindre realistisk ut enn for bare noen uker siden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SJANSENE MINSKER: Ap-leder Jonas Gahr Støres drømmeregjering ser mindre realistisk ut enn for bare noen uker siden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

7. august i år: Sola skinner over Norge, og Jonas Gahr Støre driver valgkamp på Hamar. Det er pølser, is og brede smil. Det ser også lyst ut for Støres statsministerdrøm om en rødgrønn regjering. Det er 99 prosents sannsynlighet for et flertall for Ap, Sp, og SV.

Spol tida fram til slutten av måneden, og situasjonen er langt mørkere for gjengen på Youngstorget. Sannsynligheten for rødgrønt flertall har falt til 73 prosent hvis valget hadde blitt avholdt i dag. For valgdagen er sannsynligheten nede i 63 prosent, ifølge beregningene førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Jørgen Bølstad, gjør gjennom sin nettside Estimite.

Da hadde sannsynligheten for rødgrønt flertall ligget på 99 prosent siden begynnelsen av november.

Grøss-graf

- Det er en mye mer åpen situasjon nå. Det har hele tida vært ulikhet mellom blokkene, med en klar sannsynlighetsovervekt for regjeringsskifte, sier Bølstad til Dagbladet.

Plottet viser sannsynligheten for at de tre rødgrønne partiene ville fått flertall dersom et valg ble avholdt i løpet av en gitt uke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer