Stortingsvalget 2021

Støres skrekkfall

Sannsynligheten for et flertall for Støres drømmeregjering har stupt i løpet av de siste ukene, ifølge ferske beregninger fra statsviter, tallknuser og valgekspert Jørgen Bølstad ved UiO.

SJANSENE MINSKER: Ap-leder Jonas Gahr Støres drømmeregjering ser mindre realistisk ut enn for bare noen uker siden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SJANSENE MINSKER: Ap-leder Jonas Gahr Støres drømmeregjering ser mindre realistisk ut enn for bare noen uker siden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

7. august i år: Sola skinner over Norge, og Jonas Gahr Støre driver valgkamp på Hamar. Det er pølser, is og brede smil. Det ser også lyst ut for Støres statsministerdrøm om en rødgrønn regjering. Det er 99 prosents sannsynlighet for et flertall for Ap, Sp, og SV.

Spol tida fram til slutten av måneden, og situasjonen er langt mørkere for gjengen på Youngstorget. Sannsynligheten for rødgrønt flertall har falt til 73 prosent hvis valget hadde blitt avholdt i dag. For valgdagen er sannsynligheten nede i 63 prosent, ifølge beregningene førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Jørgen Bølstad, gjør gjennom sin nettside Estimite.

Da hadde sannsynligheten for rødgrønt flertall ligget på 99 prosent siden begynnelsen av november.

Grøss-graf

- Det er en mye mer åpen situasjon nå. Det har hele tida vært ulikhet mellom blokkene, med en klar sannsynlighetsovervekt for regjeringsskifte, sier Bølstad til Dagbladet.

Plottet viser sannsynligheten for at de tre rødgrønne partiene ville fått flertall dersom et valg ble avholdt i løpet av en gitt uke.

Mens partilederkollega Trygve Slagsvold Vedum har snakket om en Sp/Ap-basert regjering på inn- og utpust, har Ap-leder Jonas Gahr Støre vært tydelig på at han ønsker seg en rødgrønn regjering av samme slag som den klassiske 2005-årgangen - med Ap, Sp og SV.

Men nå ser altså sjansen for at Støres drøm går i oppfyllelse ut til å være langt mindre enn like før skolestart. Bølstad forklarer det dramatiske skiftet på denne måten:

MENINGSMÅLING: Dagbladet har utført ny valgmåling 26. august 2021. Video: Dagbladet TV / Vegard Krüger / Reporter: Steinar Suvatne / Marie Simonsen Vis mer

- Det som har skjedd, er at Senterpartiet har svekket seg, uten at Ap og SV har gått like mye fram. Den totale stemmeandelen for de tre partiene har falt med tre prosentpoeng på tre uker. Som et resultat har sannsynligheten for flertall falt betydelig, sier Bølstad til Dagbladet.

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, innrømmer at det er blitt tettere i feltet på oppløpssiden av valgkampen. Hun mener likevel det er gode sjanser for flertallet de ønsker seg.

- Det er et klart flertall i befolkningen som ønsker et skifte. Så ser vi nå at marginene er små, og eneste garanti for et regjeringsskifte er å stemme Arbeiderpartiet. Vi har styrket oss og vinner tilbake tillit. Det skal vi fortsette med fram til valgdagen, da ingenting er avgjort. Skal vi få ned forskjellene mellom folk og sikre en rettferdig klimapolitikk som kutter utslipp og skaper jobber, trenger vi en ny Arbeiderparti-ledet regjering.

Brått og brutalt

Dagbladet har kikket nærmere på Senterpartiets synkende oppslutning, både for det siste halve året og for den siste måneden. Det avdekker en svært dramatisk valginnspurt for Vedums gjeng.

Rundt årsskiftet fløy Vedum og Senterpartiet høyt. Partiet var jevnstore med Ap i desember i fjor og januar i år. Gjennomsnittet lå på rundt 21 prosent, ifølge beregningene som nettstedet Poll of polls utfører, basert på de nasjonale meningsmålingene.

Så synker oppslutningen litt gjennom våren, til relativt stabile 16-17 prosent for mai, juni, juli og første halvdel av august.

Deretter kommer smellen, uvanlig brått og brutalt:

  • I snitt har Sp 16,2 prosents oppslutning på åtte målinger fram til og med 17. august. Det gir en stortingsgruppe på 32-33 mandater.

Men så, midt under Arendalsuka, skjer et dramatisk fall - fra 17,1 prosent hos TV 2 til 11,3 hos BT og VG to dager seinere. Det blir partiets nye nivå.

  • I snitt er Senterpartiets oppslutning på de siste ni målingene i august 12,2 prosent. Stortingsgruppa er redusert til 20.

Fallet de siste to ukene er like stort som glideflukten fra årsskiftet og fram til starten av august.

Innfrir ikke

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad innser at fallet de siste ukene har vært hardt og brutalt.

- Vi vet at vi har et mye større potensial enn det de siste målingene viser, sier Arnstad på spørsmål om partiets ledelse ser noe bunn-nivå for Sp herfra og inn til valget om to uker.

- Nå bruker vi tida på å være ute blant velgerne for å snakke om at Norge trenger en ny retning. Alle som vil snu Høyre-regjeringens massive sentralisering og dessuten sikre nasjonalt eierskap, de må stemme Sp, skriver Arnstad i en SMS til Dagbladet.

Under 1 prosent for Erna

Statsviter og tallknuser Bølstad understreker at sannsynligheten for rødgrønn seier på selve valgdagen aldri har vært på 99 prosent i hans beregningsmodell. Men for rundt tre uker siden lå sannsynligheten oppunder 90 prosent.

Bølstad er klar på at det er Senterpartiet med Trygve Slagsvold Vedum i spissen som må ta skylden for at de rødgrønnes sjanser er betydelig svekket.

- Fallet som Senterpartiet har hatt, er et veldig klart og markant fall.

Tallknuseren på Blindern mener likevel det ser langt fra helsvart ut for Støre og hans foretrukne regjeringskamerater.

- Det er ikke så mye grunn til å tro at de rødgrønne går mer tilbake. Ap og SV har ligget ganske stabilt, og Sp nærmer seg oppslutningen for fire år siden. Det virker sannsynlig at fallet stabiliserer seg.

Bølstads spådom er også krystallklar når det gjelder spørsmålet om Solberg-regjeringens framtid.

- Det er ikke noen mindre sjanse for regjeringsskifte. Venstresida lå veldig godt an, og har en del å gå på. Sannsynligheten for et flertall for høyresida ligger samtidig jevnt på under én prosent, sier forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer