- Støres Syria-flyktninger vil koste 10 milliarder

Frp mener Støre underkommuniserer den faktiske kostnaden.

FÅR PEPPER: Jonas Gahr Støre får pepper av Frp for å underkommunisere totalkostnaden som kommer dersom Norge skal ta i mot 10 000 flyktninger fra Syria. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR PEPPER: Jonas Gahr Støre får pepper av Frp for å underkommunisere totalkostnaden som kommer dersom Norge skal ta i mot 10 000 flyktninger fra Syria. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Støre i dagens tale på landsmøtet foreslo å åpne grensene for 10.000 syriske kvoteflyktninger over to år, anslo han at dette ville koste henholdsvis 8-900 millioner i 2015 og ytterligere en milliard i 2016.

Det regnestykket får parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, til å steile.

- Støre framstiller det som at dette er en engangskostnad på to milliarder, men det å ta i mot 10 000 flyktninger vil føre til betydelige merutgifter, sier Nesvik, og fortsetter:

- Ifølge foreløpige tall vi nå har fått  fra barne- og likestillingsdepartementet, vil det koste 10.1 milliarder kroner over en femårsperiode, sier Harald Tom Nesvik til Dagbladet.

- Store problemer Nesvik peker på kostnader knyttet til blant annet integrering, sosiale utgifter, skole, barnehage og helsetjenster.

- I tillegg kommer vi til å få store problemer med å ta imot så mange. I dag har vi 5000 på mottak som vi har problemer med å få bosatt. Da har vi ikke kapasitet til 10 000 nye flyktninger, til tross for en «dugnad» som Støre nå oppfordrer til.

- Mener du at Støre forsøker å lure landsmøtet og velgerne?

- Nei, men dette handler om hvordan man velger å framstille det. Dette er ingen engangskostnad på to milliarder.

- Krevende Støre bekrefter at forslaget vil innebære mer enn de to milliardene de første to årene.

- Det er ingen tvil om at det er krevende å ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger, og selvfølgelig vil dette ha en kostnad også etter 2015 og 2016. Når vi likevel foreslår dette, handler det om at vi vil ta et større ansvar for å bidra til avhjelpe i en katastrofal situasjon, svarer Støre.

- MERUTGIFTER: - Støre framstiller det som at dette er en engangskostnad på to milliarder, men det å ta i mot 10 000 flyktninger vil føre til betydelige merutgifter, sier Harald  Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Frp. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- MERUTGIFTER: - Støre framstiller det som at dette er en engangskostnad på to milliarder, men det å ta i mot 10 000 flyktninger vil føre til betydelige merutgifter, sier Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Frp. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han ønsker at Norge skal vise solidaritet og ta ansvar, selv om det vil føre til store kostnader over lengre tid.

- Jeg var også tydelig på Aps landsmøte at dette krever en dugnadsinnsats for å bosette i kommunene og at lokalpolitikerne har et ansvar for å følge opp, sier Støre.

Går mot flertall Også Venstre har vedtatt et forslag om å ta i mot 10 000 syriske flyktninger.

KrF ønsker å øke antallet kvoteflyktninger, men har ikke landet på noe tall ennå, opplyser innvandringspolitisk talsmann Geir Toskedal til NTB.

Det samme sier Senterpartiets Heidi Greni, samtidig som hun understreker at kommunene må få nok penger til å ta imot dem. Dermed kan det altså gå mot et klart politisk flertall for at Norge øker antallet syriske kvoteflyktninger de neste årene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer