MÅTTE SKYTES: Kua ble beskrevet som folkevond. Foto: Eugene Brandal Laran
MÅTTE SKYTES: Kua ble beskrevet som folkevond. Foto: Eugene Brandal LaranVis mer

Storfe rømte fra slakteri i Oslo. Måtte skytes av Viltnemnda

- Var folkevond.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et rømt storfe skapte forviklinger og forvirring både på Furuset, blant politiets folk på stedet og i Dagbladets redaksjon i ettermiddag.

Politiet meldte at de var ute for å lete etter ei ku som stakk av fra et slakteri på Furuset i Oslo. Da de kom til stedet mente politiet å kunne se at det var snakk om en okse, noe de fortalte Dagbladets reporter på stedet. Da Viltnemda til slutt hadde gjort sitt, kunne de og politiet konstatere at det var snakk om ei ku med horn.

Det hele startet i halv to-tida, da kua rømte fra slakteriet Flatland på Furuset i Oslo, og satte av gårde mot Alnaparken.

- Vi har lokalisert den på et grøntområde ikke så langt unna slakteriet. Men den beskrives som helt gal av de slakteriansatte, så Viltnemnda er tilkalt for assistanse, sa operasjonsleder Ola Krokan i Oslo politidistrikt til NTB.

Kl. 14.07 meldte politiet at kua var avlivet på stedet av Viltnemnda.

Operasjonsleder Ola Krokan sa til Dagbladet at det er sjelden de har denne typen oppdrag i Oslo.

Thomas Tøllefsen, slakteformann ved Fatland slakteri, sier til Dagbladet at ikke klarte å få kua inn igjen uten bistand.

- Hun er for folkevond til det, sier han.

Han sier de ennå ikke vet hvordan den kom seg løs.

Norsk vegansamfunn reagerer for øvrig på beskrivelsene av kua som «gal» og «folkevond».

- Kua vil selvsagt også leve, og har et sterkt overlevelsesinstinkt. Alle dyr har kapasitet til å bli redde når de er i fare. Vi mener det er nærliggende å tro at det er derfor den rømte — ikke fordi den er mannevond eller agal, sier Kristine Flunes, leder i Norsk vegansamfunn i en pressemelding.

- Det er ikke så rart at et dyr som gjerne vil leve, ikke går med på å gå pent og pyntelig tilbake til et slakteri, eller ikke gjør motstand rett før det skal slaktes. TV 2s overskrift mener vi beskriver situasjonen mer presist: «Ku med dødsangst på rømmen i Oslo.» Det er altså ikke «galskap» å ville flykte fra en livstruende situasjon.

RYKKET UT: Den rømte ble beskrevet av slakteriet som folkevond. Foto: Lars Eivind Bones
RYKKET UT: Den rømte ble beskrevet av slakteriet som folkevond. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer