FLOM: Over 1.100 personer er evakuert etter at en hundreårsflom rammet den nordlige delen av delstaten Queensland. Krokodiller har blitt observert i gatene. Video: CNN Vis mer

Flom i Australia:

Storflom har ført slanger og krokodiller til gatene

- Jeg kan ikke få understreket viktigheten av å holde seg unna vannet godt nok, sier Erin Hahn etter at hun møtte en krokodille utenfor farens hus.

Enorme nedbørsmengder har de siste dagene ført til at flere hundre hjem har blitt evakuert i delstaten Queensland i den nordøstlige delen av Australia de siste døgnene.

Flommen omtales som den verste på nærmere 100 år, og har blant annet ført til at slanger og krokodiller har funnet veien til gatene.

Det melder flere internasjonale medier, deriblant CNN.

I PARKEN: En av Townsville innbyggere, Amelia Rankin, i paken Hermit i Townsville søndag ettermiddag. Foto: REUTERS/ NTB Scanpix
I PARKEN: En av Townsville innbyggere, Amelia Rankin, i paken Hermit i Townsville søndag ettermiddag. Foto: REUTERS/ NTB Scanpix Vis mer

Krokodille foran huset

For å unngå at demningen i elva Ross River skal briste som følge av nedbørmengdene, har myndighetene i flere omganger besluttet å åpne demningen for å lette på vannmengdene. Natt til mandag ble mer enn 1900 kubikkmeter vann i sekundet sendt ned elva.

Byen Townsville befinner seg i uværets episenter, og det er blant annet denne byen som er mottaker for store deler av vannmengdene som blir sluppet fra den nærliggende elva. Ifølge den Australske avisa 9 News skal flere av byens forsteder være fullstendig oversvømmet. Det er i de samme områdene innbyggere skal ha rapportert om både slanger og krokodiller som føres med vannmengdene i byens gater.

Erin Hahn bor i forstaden Mundigburra, og søndag ble hun møtt av en ferskvannskrokodille foran sin fars hus.

- Krokodillen var en til to meter lang, forklarte hun til avisa.

MØTT AV KROKODILLE: Erin Hahn ble møtt av en krokodille i oppkjørselen søndag kveld. Foto: EPA/NTB Scanpix
MØTT AV KROKODILLE: Erin Hahn ble møtt av en krokodille i oppkjørselen søndag kveld. Foto: EPA/NTB Scanpix Vis mer

I et innlegg på facebook gjentar hun også myndighetenes oppfordring om å holde seg unna vannet, sammen med bildet av krokodillen.

Også fredag slapp myndighetene vann fra elva, noe de kan komme til å måtte gjøre flere ganger de neste dagene, ettersom uværet skal vedvare. Elly Carpentier forlot huset sitt fredag morgen for å hente ungene på skolen. Da hun kom tilbake etter 45 minutter sto huset under vann.

- Det var nesten tørt på bakken da jeg dro til skolen. I løpet av en halvtime steg flomvannet med tre meter. Huset mitt var fullstendig under vann. Jeg har aldri sett noe liknende, sa den fortvilte kvinnen til The Guardian.

Uværet fortsetter

Uværet tiltok gjennom helgen, noe som førte til at myndighetene lørdag besluttet å gå fra dør til dør for å advare om befolkningen om at situasjonen ville bli verre. Flere har mistet tilgangen til strøm, og har etter råd fra myndighetene søkt tilflukt på hustakene.

EVAKUERES: Mer enn 1000 innbyggere ble søndag evakuert i Townsville ved hjelp av redningsbåter- og helikopter. Foto: AAP/ NTB Scanpix
EVAKUERES: Mer enn 1000 innbyggere ble søndag evakuert i Townsville ved hjelp av redningsbåter- og helikopter. Foto: AAP/ NTB Scanpix Vis mer

Værvarslet for de neste dagene er heller ikke oppløftende for innbyggerne i delstaten. Delstatsminister i Queensland, Annastacia Palaszczuk, advarte mandag om kraftig nedbør også de neste dagene, og ber om at folk holder seg unna gatene.

- Det vil bli sterke vindkast og et voldsomt nedbør. Så igjen er vår melding at dersom du ikke trenger å befinne deg på veien, så ikke gjør det, uttalte hun, ifølge 9 News.

Det fryktes at mellom 10 000 og 20 000 hjem kan bli totalskadd som følge av flommen, og flere kan måtte evakueres de neste dagene. Uværet i Queensland kommer mens store deler av Australia opplever en røkordhøy hetebølge. I byen Adelaide nådde temperaturene 46 varmegrader i slutten av januar. Det er den varmeste januar-temperaturen noensinne i Australia.