Storflom i Midt-Norge

I løpet av de neste tre døgn vil kraftig regn skape stor flomfare i Nord-Trøndelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det ventes rundt 150 millimeter nedbør i løpet av tre døgn og rundt fem plussgrader. Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel og ber folk om å være i beredskap.

Lignende Vestlandet

Nedbørsmengdene kan i verste fall skape en situasjon lignende den man hadde på Vestlandet i høst. Her falt det mellom 70 og 120 millimeter på et døgn og dannet grunnlaget for ras og ulykker. Flommen tok også flere menneskeliv.

- Vi kan stå ovenfor en lignende situasjon som den på Vestlandet, bekrefter Lars Evan Pettersson, hydrolog ved NVE til Dagbladet.no.

- Snø og is kan hindre vannet å renne ut, og det kan føre til tette avløp og sperrede veier, sier han.

Vanskelig å verge seg

Statistisk sett kommer det flommer i denne størrelsesorden hvert femte år, og NVE har derfor sendt ut varsel om femårsflom.

Statsmeteorolog Øyvind Johnsen i Meteorologisk Institutt sier Trøndelag fylke er ekstra utsatt.

VOLDSOMT: Flommen i Nord-Trøndelag kan bli like omfattende som den på Vestlandet i fjor høst. Den gangen stod flere hus under vann, som her i Hauglandsdalen ved Bergen. Foto: Heiko Junge /Scanpix
VOLDSOMT: Flommen i Nord-Trøndelag kan bli like omfattende som den på Vestlandet i fjor høst. Den gangen stod flere hus under vann, som her i Hauglandsdalen ved Bergen. Foto: Heiko Junge /Scanpix Vis mer

- Topografien i Nord-Trøndelag gjør at vannet ikke like lett finner veien mot havet, sier Johnsen.

- 50 millimeter per døgn er derfor voldsomt mye i disse områdene. Hadde det vært på Østlandet hadde det vært katastrofalt. Det kan uansett bli voldsomt.

- Hvordan kan man sikre seg?

- Det er vanskelig når vannet først kommer, det kommer gjerne gjennom sluk. Det er nesten umulig å verge seg mot.

Både Johnsen og NVE peker likevel på at kommunen og ulike etater ideelt sett burde ha rensket opp alle avløprsrør på forhånd.

<B>UVÆR:</B> Satelittbildet viser at det blir kraftige regnbyger over Nord-Trøndelag de kommende døgn.