SKREV BOK OM SØNNEN: Jens Breivik har skrevet bok om sønnen Anders Behring Breivik, men boka er ifølge Breivik foreløpig ikke blitt antatt av noen norske forlag. Foto: AP Photo/Bob Edme
SKREV BOK OM SØNNEN: Jens Breivik har skrevet bok om sønnen Anders Behring Breivik, men boka er ifølge Breivik foreløpig ikke blitt antatt av noen norske forlag. Foto: AP Photo/Bob EdmeVis mer

Storforlag avviste boka til Breiviks far

Faren til Anders Behring Breivik har skrevet ferdig boka om sønnen. Manuset ble refusert av Gyldendal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I august ble det kjent at Jens Breivik ville gi ut bok om sønnen, terrordømte Anders Behring Breivik. Flere forlag uttrykte den gang interesse for en slik bok.

Like etter fikk Gyldendal tilsendt manuset.

- Vi fikk tilsendt manuset rett etter at avisene skrev om det, sier administrerende direktør i Gyldendal Norsk Forlag, Fredrik Nissen, til Dagbladet.

Takket nei Da Jens Breiviks bokplaner ble kjent, sa Nissen at de ville vurdere å gi ut en slik bok, men han opplyser nå at de har takket nei til manuset. Hvorfor, ønsker han ikke å si noe om.

Dagbladet har også vært i kontakt med en rekke andre norske forlag, men ingen av disse har foreløpig planer om å gi ut boka.

- Vi kommer ikke til å utgi en bok av Jens Breivik, men jeg vil ikke svare på om vi har vurdert det eller ikke, sier forlagssjef i Cappelen Damm, Anders Heger.

- Det er ingen bok av Jens Breivik i vår katalog, sier sjefredaktør i Kagge Forlag, Tuva Ørbeck Sørheim.

Juritzen forlag har ikke mottatt manuset, og det samme gjelder flere av de mindre forlagene.

Bekrefter manus Jens Breivik bekrefter overfor Dagbladet at han har sendt inn bokmanus til i hvert fall ett forlag, men ønsker ikke å kommentere saken utover det.

- Jeg har sendt det inn, men det har ikke skjedd noe nytt, sier han på telefon fra Sør-Frankrike.

Her er den tidligere diplomaten bosatt sammen med sin kone. I etterkant av terrorangrepene i Oslo og på Utøya i fjor sommer har faren slitt mye med dårlig samvittighet.

- Jeg kommer aldri til å glemme det, det plager meg hele tida. Det ligger der som en verkebyll, sa Breivik til Dagbladet i september i fjor.

Brøt kontakten I 1996 brøt han kontakten med sønnen, som han tidligere har beskrevet som en vanskelig ung gutt som ville gå sine egne veier. I et stort intervju med NRK Brennpunkt like før jul i fjor sa Breivik at han har mislyktes som far.

- Jeg tenker ofte på at det kanskje hadde hjulpet om jeg hadde gjort mer for å få kontakt med ham. Men jeg vet ikke, sa han til NRK den gang.

Paul Bjerke, førsteamanuensis i journalistikk ved Høgskulen i Volda, er svært skeptisk til en eventuell bok fra Jens Breivik.

- Dette er en bok som i utgangspunktet er skrevet av en som ikke har hatt så mye kontakt med Breivik, så det er vanskelig å se for seg hva slags bidrag den kan komme med, sier Bjerke, som mener en slik bok reiser en rekke etiske problemstillinger.

- For å skrive en sånn bok er man nødt til å omtale private forhold på en måte som resten av familien har motsatt seg, og i sånne type bøker får de jo ikke tilsvarsrett. Det er i utgangspunktet problematisk, særlig i denne saken her.

VANSKELIG FAR-SØNN-FORHOLD: Anders Behring Breivik mistet kontakten med faren i 1996. Foto: Bjørn Langsem
VANSKELIG FAR-SØNN-FORHOLD: Anders Behring Breivik mistet kontakten med faren i 1996. Foto: Bjørn Langsem Vis mer